29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Çocukları dağa götüren "PKK'nın kuryeleri"ne 22,5 yıl hapis istemi

Çocukları dağa götüren "PKK'nın kuryeleri"ne 22,5 yıl hapis istemi - Van'da 3 kız çocuğunu örgütün dağ kadrosuna götürmek istedikleri sırada düzenlenen operasyonla yakalanan iki şüpheli hakkında 15 ila 22,5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı - İddianamede, şüphelilerin terör örgütü PKK ile ilişkili olduklarına vurgu yapılarak, örgütün dağ kadrosu ile organik bağ kurmadan ve hiyerarşik ilişki içine girmeden eleman aktarımı yaptırılamayacağına yer verildiVAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da ikisi lise öğrencisi 3 kız çocuğunu terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna götürmek isterken yakalanan iki şüphelinin 15 ila 22,5 yıl arasında hapsi istendi.

9.05.2017 - 11:01

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Ekim 2015'te 3 kız çocuğunu dağa götürmek istedikleri sırada Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonla yakalanan ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan V.A. ve E.L. hakkındaki soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan iddianame, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede şüphelilerin "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 ila 22,5 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Terör örgütü PKK'nın "cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, bu amaç için birçok silahlı saldırı gerçekleştirdiği vurgulandı.

İddianamede, terör örgütünün silahlı yapılanması, örgütlenme, katılım ve genç kadın koordinasyonu yapılanmaları içinde silahlı saldırılarda bulunması, sokak olayları başta olmak üzere her türlü şiddet olaylarının ve siyasi alan içerisindeki açık alan eylemlerinin koordine edilmesi, bağlı bulunduğu organik yapı içinde hiyerarşik yapıyı tamamlayacak şekilde bilgi akışı sağlanması gibi sözde sorumlu üst düzey örgüt yöneticilerine "kadro" denildiği belirtildi. İddianamede, elde edilen delillerin şüphelilerin bu "kadro" içinde faaliyet yürüttüklerini ortaya koyduğuna yer verildi.

Şüphelilerin eylem birliği içinde kız çocuklarını terör örgütünün dağ kadrosuna katma yönünde hareket ettiklerinin vurgulandığı iddianamede, şu ifadeler yer aldı:

"Terör örgütünün dağ kadrosu ile organik bağ kurmadan ve hiyerarşik ilişki içerisine girmeden terör örgütünün dağ kadrosuna eleman aktarımı yaptırılamayacağı hususu yerleşik Yargıtay kararları ile açıkça sabittir. Her iki şüphelinin de terör örgütü ile organik bağ ve hiyerarşik ilişki içinde oldukları ve dolayısıyla terör örgütü üyelikleri hususunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu tüm soruşturma evrakından anlaşılmaktadır."

- Olay

Van'da 3 kız çocuğu dağa götürülmek istenirken Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonda kurtarılmıştı. Kız çocukları, ifadelerinin ardından ailelerine teslim edilmişti.

İkisi lise öğrencisi 3 kız, kendilerini dağa götürmek isteyen kişilerden şikayetçi olmuştu. Kız çocuklarından biri, HDP Erciş İlçe Başkanlığında irtibat kurdukları V.A'nın dağa gitme konusunda kendilerini yönlendirdiğini anlatmıştı.