28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan ziyareti - Balkanlarla Daimi İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Adiloğlu: - "Bu ziyareti, imza altına alınan anlaşmaları ve iki cumhurbaşkanın açıklamalarını herkes çok iyi okumalı.

16.10.2017 - 11:53
Türkiye, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın tüm Balkan ülkelerine eşit mesafededir"

TEKİRDAĞ (AA) - Balkanlarla Daimi İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sırbistan'a yaptığı ziyarete ilişkin, "Bu ziyareti, imza altına alınan anlaşmaları ve iki cumhurbaşkanın açıklamalarını herkes çok iyi okumalı. Türkiye, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın tüm Balkan ülkelerine eşit mesafededir." dedi.

Adiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamadı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gittiği her ülkede olduğu gibi Sırbistan'da da büyük bir ilgiyle karşılandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Aleksandar Vucic'ın, önemli anlaşmalara imza attığının altını çizen Adiloğlu, tarafların Balkan coğrafyasında yaşanan gerginliği azaltacak, hatta son verecek konularda fikir birliğinde olduğunu kaydetti.

Adiloğlu, imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdiğini anlatarak, "Türk iş adamlarının Sırbistan ve diğer ülkelere yaptığı yatırımlar da Balkanlarda işsizliğin azalmasına da katkı sağlamaktadır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ziyaretinin Türkiye'nin Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinin yanında yer aldığının en önemli göstergesi olduğunu dile getiren Adiloğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, Balkanların 'savaş' değil 'huzur' coğrafyası olmasını arzulamaktadır. Evlad-ı Fatihan olarak nitelendirilen bu topraklarda yaşanan her olumsuzluk, Türkiye'yi de olumsuz etkilemektedir. Bu ziyareti, imza altına alınan anlaşmaları ve iki cumhurbaşkanın açıklamalarını herkes çok iyi okumalı. Türkiye, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın tüm Balkan ülkelerine eşit mesafededir. Türkiye ve Türk iş adamlarının yatırımlarıyla Sırbistan ve diğer Balkan ülkeleri ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda arzuladıkları noktaya ulaşacaktır. İki cumhurbaşkanının Belgarat ve Novi Pazar'daki görüntüleri, tüm bölgeye dostluk getirecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölgede istikrarlı bir dostluğun oluşması için elinden geleni yapmaktadır. Yatırımlar ve önemli anlaşmalar Kosova, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ve diğer Balkan ülkeleriyle de yakın gelecekte yapılacaktır. Zaten, özellikle Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkelerde Türk iş adamları yatırımlar yapmıştır ve yapmaya devam ediyor."