18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

"Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim için Yeni anayasa" toplantısı

"Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim için Yeni anayasa" toplantısı - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin: - "Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasının en önemli sebebi TBMM'de milletimizin daha fazla temsilini sağlamak"DENİZLİ (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Özlem Zengin, milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasının temel sebebinin TBMM'de vatandaşların daha fazla temsilini sağlamak olduğunu söyledi.

22.03.2017 - 00:58

Zengin, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Demokrasi, İstikrar, Kalkınma ve Denetim için Yeni Anayasa" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, önerilen sistemin Türkiye'ye çok büyük kazanımlar getireceğini belirtti.

Anayasa değişiklik teklifinin 2. maddesine göre milletvekili sayısının arttığını belirten Zengin, "Bu konu çok tuhaf bir şekilde çok alt düzlemde konuşuluyor. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor, bunu muhalefet anlatırken masraf gözüyle bakıyor. Türkiye köprüler, yollar yapıyor. Çanakkale'de muazzam bir köprü yapıyor ve yapabilecek kudrette ama 50 milletvekilinin parası gündem oluyor. Bu tarz anlatım muhalefet yapmak için çok zayıf bir tez." dedi.

Zengin 1961 Anayasası'nda 600 milletvekili olduğunu da hatırlatarak şunları kaydetti:

"O günden bugüne nüfusumuz kat ve kat arttı. Avrupa Birliği'nde ortalama 50 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Türkiye'de 146 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Aramızda üç misli fark var. Bu problem olarak bazı illerin tek milletvekili ile temsil edilmesini getiriyor. Örneğin Bayburt tek milletvekili ile temsil ediliyor ama orada diğer siyasi görüşlerden insanlar var veya İstanbul'un nüfusu çok fazla, milletvekili sayısı yetmiyor. Bunun en önemli ve tek yegane sebebi TBMM'de milletimizin daha fazla temsilini sağlamak. 600 milletvekili olunca 120 bin kişiye bir milletvekili düşecek. Biz Avrupa Birliği ortalamalarını yakalamak istesek aşağı yukarı bin milletvekiline ihtiyacımız var."

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin asli görevine döneceğini belirten Zengin, milletvekili seçilme yaşının 18'e düşürülmesinin önemli olduğunu, Türkiye'de 18-25 yaş arası 8 milyon gencin bulunduğunu ve bunların mecliste temsil edilmediğini aktardı.

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu da bu sistem ile darbelerin sona ereceğini ve yolunda hızla ilerleyen bir Türkiye olacağını ifade etti.

Toplantıya, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, öteki ilgililer, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.