20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

DERLEME - İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine Türkiye genelinde protesto

DERLEME - İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine Türkiye genelinde protesto - İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurt genelinde protesto edildi BURSA (AA) - Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'e yurt genelinde protestolarla tepki gösterildi.

21.07.2017 - 18:05

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yurt genelinde protesto edildi.

- İstanbul

İstanbul'da İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneği tarafından kınandı.

Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Fatih'in Nesli Eğitim Gençlik Derneğine bağlı bir grup, "Zalim İsrail, Mescid-i Aksa'ya dokunma, yanarsın" pankartı açarak İsrail aleyhine sloganlar attı.

Bayrampaşa ilçesinde de bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu Genç İnisiyatif Platformu, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Yahya Kemal Parkı'nda bir araya gelen platform üyeleri, "Uyan Müslüman, ilk kıblen işgal altında", "Kudüs bizimdir bizim kalacak", Kudüs'e selam direnişe devam" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atıp tekbir getirdi.

Öte yandan, Fatih'teki bir otelde düzenlenen basın toplantısında, "Eyüp Buluşmaları" kapsamında bir araya gelen 54 ilahiyatçı, alim ve akademisyenin İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla imzaladığı bildiride, "Artık açıkça anlaşılmıştır ki Müslümanlar, Filistin ve Kudüs davasını bir beka ve var olma sorunu olarak kabul etmedikçe bu tür olaylar devam edecek ve siyonizm daha da ileri gidecektir. Ehl-i İslam Kudüs ile İstanbul, Kahire, Şam, Bağdat, Sana, İslamabad, Mekke, Medine'yi birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak görmedikçe İslam aleminde zulümler, baskılar hiç bitmeyecektir." denildi.

- Ankara

Başkentte bazı sivil toplum örgütleri üyeleri, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Hacı Bayram Veli Camisi avlusunda bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, "Dava kardeşlik günü, siyonistlerin işgaline dur diyoruz." sloganıyla protesto eylemi düzenledi.

Burada kılınan cuma namazının ardından İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi. İsrail aleyhine slogan atan gruptakiler, Kur'an-ı Kerim okudu.

- İzmir

İzmir'de sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Özgür Kudüs Platformu üyeleri, Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi önünde cuma namazı sonrası bir araya geldi.

Ellerinde Mescid-i Aksa fotoğrafı, Türkiye ve Filistin bayrakları ile "Kudüs özgür olana kadar seninleyiz ey Aksa" yazılı pankartlar taşıyan grup, "Kudüs bizimdir, bizim olacak", "Aksa onurumuzdur", "Siyonist İsrail hesap verecek" sloganları attı.

Uşak, Aydın, Manisa ve Denizli'de de cuma namazı çıkışı bir araya gelen sivil toplum kuruluş üyeleri, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti.

- Bursa

Bursa'da Türkiye Gençlik Vakfı, Bursa İHH İnsani Yardım Derneği, Birlik Vakfı ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (MÜSİAD) de aralarında bulunduğu 16 sivil toplum örgütü Ulu Cami'deki cuma namazının ardından Orhan Parkı'nda toplandı.

Basın açıklaması öncesi Kur'an okunup, dua edildi. Zaman zaman tekbir getiren katılımcılar, İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Eskişehir'de cuma namazının ardından Reşadiye Camisi önünde toplanan Eskişehir Kardeşlik Platformu üyeleri, sloganlar atarak İki Eylül Caddesi'nden Porsuk Bulvarı'na yürüdü.

Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Kütahya ve Bilecik'te de cuma namazı çıkışı sivil toplum kuruluşları açıklama yaptı.

- Trabzon, Ordu, Giresun, Bayburt, Artvin ve Rize

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki göstermek amacıyla Trabzon'da cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi.

Trabzon İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, Mescid-i Aksa'da özgürce namaz kılınabilmesi için Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi önünde, cuma namazı sonrası "kızgınlık cuması" adı altında protesto gerçekleştirdi.

Ordu ve Giresun'da ellerinde İsrail aleyhine pankartlar taşıyan ve tekbir getiren grup, sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri protesto gerçekleştirdi.

Rize, Artvin ve Bayburt'ta da Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterildi.

- Konya, Kayseri, Afyonkarahisar ve Karaman

Konya'da kent merkezindeki tarihi Kapu Camisi'nde, cuma namazının ardından toplanan vatandaşlar, ellerindeki çeşitli dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Kayseri'de, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, cuma namazı çıkışı Bürüngüz Camisi önünde bir araya gelerek İsrail'e tepki gösterdi. İsrail aleyhtarı pankartlar taşıyan grup, tekbir getirdi ve slogan attı.

Afyonkarahisar ve Karaman'da da düzenlenen protestolara, Filistin bayrakları ile gelen vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini kınadı.

- Antalya

Antalya'nın Alanya ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Alanya Temsilciliği öncülüğünde bazı sivil toplum kuruluşları, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Hacımemişler Camisi'ndeki cuma namazının ardından AGD öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, gıyabi cenaze namazı kıldı.

"Kudüs bizimdir, bizim kalacak", Kudüs'e selam, direnişe devam, "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atan grup, tekbir getirdi.

Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Sivas ve Niğde'de de İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine protestolarla tepki gösterildi.

- Sakarya ve Edirne

Sakarya'da, cuma namazı sonrası Orhan Camisi önünde toplanan 47 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar, tekbir getirerek Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail'i protesto etti.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, TÜGVA Kocaeli İl Temsilciliği öncülüğünde, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, cuma namazının ardından ellerindeki dövizlerle tekbir getirip, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Edirne'de cuma namazı sonrası Eski Cami önünde toplanan grup, "Aksa'ya selam direnişe devam", "Siyonist İsrail Filistin'den defol" şeklinde sloganlar atarak, tekbir getirdi. Protestoya katılanlar Filistin ve Türk bayrağı taşıdı.

Kırklareli'nde ve Tekirdağ'da da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, cuma namazı sonrası "İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine" tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

- Samsun

Samsun'da cuma namazının ardından Büyük Cami önünde düzenlenen gösterilerde, İsrail'in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması protesto edildi.

"Suskun dünyaya gür ses olmaya. Haydi Mescid-i Aksa'ya sahip çıkmaya" sloganıyla toplanan grup, Filistin'e destek, Kudüs'te yaşananlara tepki gösteren pankart taşıdı.

Öte yandan, Amasya, Çankırı, Sinop, Tokat, Kastamonu ve Çorum'da da sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde, protestolar gerçekleştirildi.

- Diyarbakır

Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası tarihi Ulu Cami önünde toplanan Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Protesto eylemine Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da katıldı.

Bingöl, Şırnak, Elazığ ve Batman'da da sivil toplum kuruluşları cuma namazı sonrası yaptıkları açıklamalarla, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılmasını protesto etti.

- Van ve Erzurum

İsrail'in Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de protesto edildi.

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplandı. Burada Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere çeşitli sloganlar atarak tepki gösterenler, Kudüs'te yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.

Bitlis, Hakkari ve Muş'ta da cuma namazı sonrası ellerinde pankartlarla cami önünde toplanan kalabalık, tekbir getirip slogan atarak İsrail'e tepki gösterdi.

İsrail'in, Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Erzurum'da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerince; Ağrı'da da Merkez Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından tarafından çeşitli sloganlarla protesto edildi.

Tunceli, Kars ve Erzincan'da da protesto gösterileri yapıldı.

- Adana ve Antalya

Adana'da cuma namazı sonrası 5 Ocak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine tepki gösterdi.

Mersin, Hatay ve Osmaniye'de de sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, ellerinde Filistin bayraklarıyla protestolarda bulundu.

Antalya'nın Alanya ilçesinde, Hacımemişler Camisi'ndeki cuma namazının ardından Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, gıyabi cenaze namazı kıldı.

"Kudüs bizimdir, bizim kalacak", Kudüs'e selam, direnişe devam, "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atan grup, tekbirler getirdi.

- Gaziantep

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'te protesto edildi.

Gaziantep'teki gösteriler cuma namazının ardından Alaybey Camisi önünde başladı. Ellerindeki pankartlarla toplanan vatandaşlar, sloganlar atarak Gaziler Caddesi'ni takip ederek Balıklı Parkı'na kadar yürüdü.

Kilis'te Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Kayabaşı Camisi önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle tekbir getirerek İsrail aleyhine sloganlar attı.

Kahramanmaraş'ta da Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Kahramanmaraş Platformunca "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Mescidi Aksa'ya sahip çık" yazılı pankartlarla bir araya gelen grup, İsrail'i protesto edip şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Şanlıurfa'da Sivil Toplum Kuruluşları Platformu öncülüğünde, cuma namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'nde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizlerle tekbir getirip İsrail aleyhine sloganlar attı.

Malatya ve Adıyaman'da da sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, protestolarla tepkilerini gösterdi.