19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Destan yazan atalarının mezarını 103 yıl sonra ziyaret

Destan yazan atalarının mezarını 103 yıl sonra ziyaret - Batman Üniversitesinde öğrenim gören, aralarında Suriyeli, Yemenli, Sudanlı, Çadlı, Afganistanlı, Türkmenistanlı, Kırgızistanlı gençlerin de bulunduğu 100 öğrenci, bin 700 kilometre yol katederek, kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale'yi ziyaret etti - Dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek, "Çanakkale Geçilmez" destanını yazan atalarının mezarlarını 103 yıl sonra ziyaret eden gençler, birlik ve beraberlik mesajı verdi - Öğrencilerden Suriyeli Muhammed: - "Nasıl ki 103 yıl önce atalarım Çanakkale'de yedi düvele karşı çarpışan Osmanlı Devleti'ne yardım için cepheye koştuysa bugün de Türk askeri Suriye'yi Avrupalı güçlerin maşası olan teröristlerden temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'nı yürütüyor" - Babasının vasiyeti üzerine geziye katılan Çadlı Taha: - "Babam ölmeden önce, 'Orada deden yatıyor, ceddin yatıyor git ve onlar için bir Fatiha oku.

16.03.2018 - 11:16
" diye vasiyet etti. Babamın vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum"

BATMAN (AA) - SELMAN TÜR - Yolları Batman'da kesişen Suriyeli, Yemenli, Sudanlı, Çadlı, Afganistanlı, Türkmenistanlı, Kırgızistanlı gençlerin de bulunduğu 100 öğrenci, destan yazan atalarının Çanakkale'deki mezarını 103 yıl sonra ziyaret etti.

Türkiye Kardeşlik Birliği'nce (TÜRKAB) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan, Batman Belediyesi, Batman Üniversitesi ve Türk Kızılayı Şubesinin desteğiyle hayata geçirilen "Kardeşlik İçin Çanakkale'deyiz, 103 Yıl Sonra Yeniden Projesi" kapsamında Batman Üniversitesinde öğrenim gören 100 öğrenci Çanakkale gezisine katıldı.

Öğrencilerin Fetih suresi ile uğurlandığı törende AA muhabirine açıklama yapan Batman Valisi Ahmet Deniz, Çanakkale ruhunun 1915 yılından beri diri olduğunu vurguladı.

Deniz, "Öğrenciler oradaki mezar taşlarına baktığında Batmanlı, Trabzonlu, İstanbullu, Halepli, Şamlı, Kahirelileri görecekler. Orada vatanımızı nasıl bir ve beraber savundukları görmüş olacaklar." dedi.

Çanakkale görülmeden bu bilicin oluşmasının mümkün olmadığını belirten Deniz, şunları kaydetti:

"Bizim en büyük değerimiz orada. Şehitlerimiz orada. 15 Temmuz’da Çanakkale ruhu uyandıysa, gençlerimiz orayı görerek, daha bilinçli olacak, değerlerine, milli ve manevi değerlerine sahip olarak yetişecektir."

- "Çanakkale ruhu yeniden uyansın istedik"

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, öğrencilerin proje kapsamında Çanakkale'deki birlik ve beraberlik ruhunu öğrenmiş olacağını dile getirerek, "Türk, Kürt, Arap, Çerkez hiçbir ayrım olmadan ümmetin bir olduğunu, Çanakkale Savaşı'nı öğrencilerimiz orada yaşasın, hissetsin istedik. Çanakkale ruhu yeniden uyansın istedik." ifadelerini kullandı.

Durmuş, ümmetin birliği ve beraberliği için Çanakkale'nin güzel bir örnek olduğuna işaret etti.

Bin 700 kilometre yol katederek, Çanakkale'ye ulaşan gençler, tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı toprakları görmenin heyecanını ve Mehmetçik'in 103 yıl önce kazandığı zaferin bir kez daha gururunu yaşadı.

Dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek, "Çanakkale Geçilmez" destanını yazan atalarının 57. Alay Şehitliği'ndeki mezarlarını 103 yıl sonra ziyaret eden gençler, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

- "Tarih yeniden tekerrür ediyor"

Öğrencilerden Suriye'deki iç savaştan kaçarak Batman'a yerleşen sığınmacı Cuvana Muhammed, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'na değinerek, 103 yıl önce Suriye'nin bütün beldelerinden insanlar nasıl Çanakkale'ye koştuysa bugün de Türkiye'nin Suriyelileri terör örgütlerine karşı korumak için Afrin'e asker gönderdiğini belirtti.

"Suriye Osmanlı'nın bir parçasıydı, İslam'ın kalelerinden biriydi ama ne yazık ki Osmanlı Devleti yıkılınca o günden sonra gün yüzü görmedi Suriye. Bugün de ne yazık ki iç savaş yaşanıyor ve bu da yetmezmiş gibi ülkemizi terörün, teröristlerin yuvası haline getirdiler, bizi vatanımızdan ettiler, vatansız bıraktılar." diyen Muhammed, dün Çanakkale'deki birlikteliğin bugün Afrin'de görüldüğünü vurguladı.

Muhammed, "Nasıl ki 103 yıl önce atalarım Çanakkale'de yedi düvele karşı çarpışan Osmanlı Devleti'ne yardım için cepheye koştuysa bugün de Türk askeri Suriye'yi Avrupalı güçlerin maşası olan teröristlerden temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'nı yürütüyor. Tarih yeniden tekerrür ediyor. Bugün 103 yıl önce Çanakkale'ye gelerek burada şehit düşen atalarıma Fatiha okumak için Çanakkale'deyim." şeklinde konuştu.

Çad'lı Aboubakar Ali Ahmat Taha, babasının vasiyeti üzerine Çanakkale'ye geldiğini dile getirerek, "Babam ölmeden önce, 'Orada deden yatıyor, ceddin yatıyor git ve onlar için bir Fatiha oku." diye vasiyet etti. Babamın vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyorum." dedi.

Sudanlı Muhammed Elemin Abdallah da, dedesinin Osmanlı safında savaştığını, onu şehit düştüğü topraklarda anmak için geldiğini kaydetti.

- "1915'teki ruhu 15 Temmuz'da canlandırdık"

TÜRKAB Batman İl Başkanı Şehmus Temiz, Çanakkale'nin tarihteki en güzel birliktelik örneği olduğunu söyledi.

Temiz, bin 700 kilometre yol katederek Çanakkale'ye geldiklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün yine aynı senaryo sergileniyor. Ama biz 1915'teki ruhu 15 Temmuz'da canlandırdık. Bu ruhu yeniden canlandıracağız. Çanakkale Savaşı sırasında düşman ülkelerce kazılan tüneller bugün Afrin'de terör örgütleri tarafından kazılmış. O günkü düşman ittifakını bugün Afrin'de, Kudüs'te, Irak'ta, Afganistan'da görüyoruz. Bugün nasıl düşman teyakkuzda ise biz de Çanakkale ruhunu canlandıracağız."