28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Diyarbakır'da artık önceliğimiz ekonomik ve sosyal kalkınma"

"Diyarbakır'da artık önceliğimiz ekonomik ve sosyal kalkınma" - Vali Hasan Basri Güzeloğlu: - "Şimdi huzur ve güvenin tesis ve temin edildiği Diyarbakır'da artık önceliğimiz ekonomik ve sosyal kalkınma" - "Sur cıvıl cıvıl ve yeniden eskisini aşan bir ihtişama doğru yol alan bir boyutta.

27.09.2018 - 15:20
Ne yapılacaksa insanımızın, toplumun, orada yaşayan vatandaşlarımızın huzuru, mutluluğu ve kazancı için yapılacak"

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Şimdi huzur ve güvenin tesis ve temin edildiği Diyarbakır'da artık önceliğimiz ekonomik ve sosyal kalkınma." dedi.

Güzeloğlu, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu'nda merkez Sur ilçesindeki muhtarların katılımıyla düzenlenen etkinlikte, kentin ortaya konan kamu hizmeti kalitesiyle eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden kültüre, alt yapıdan üst yapıya kadar pek çok konuda ülkede adından başarıyla söz ettirdiğini bildirdi.

Dünya Turizm Yazarları Birliği'nin kente verdiği 2018 Altın Elma ödül törenin yarın gerçekleştirileceğini ve bu başarının kente ait olduğunu belirten Güzeloğlu, yıl sonu itibariyle göstergelere ve değerlendirmelere bakıldığı zaman bir yıl öncesine göre ulaşmak istedikleri hedeflerin çok ilerisinde olduklarını vurguladı.

Terör örgütünün milletin gelişmesi için önüne koyduğu engellerin, açtığı çukur ve kurduğu barikatların, yaşanan acıların geride kaldığına işaret eden Güzeloğlu, "Devletin milletini kucaklaması, insanı merkez alan bir anlayışla yaklaşması, şefkat ve merhamet elini ulaştırmasıyla bugün Sur eski ve çok güzel geçmişine tekrar dönen ve geleceğe çok iddialı yürüyen bir ilçe haline geldi." dedi.

- Terör örgütünün yaşattıkları geride kaldı

İlçenin, hoşgörü, sevgi, birlikte ve ötekileştirmeden yaşamanın sembolü olduğuna değinen Güzeloğlu, bugün artık terör örgütünün yaşattıklarının geride kaldığını söyledi.

"Sur cıvıl cıvıl ve yeniden eskisini aşan bir ihtişama doğru yol alan bir boyutta. Ne yapılacaksa insanımızın, toplumun, orada yaşayan vatandaşlarımızın huzuru, mutluluğu ve kazancı için yapılacak. Yaşayanlara huzur aşılayan, ekonomik olarak da kazanç sağlayan boyutta tasarlanacak." ifadelerini kullanan Güzeloğlu, mağduriyetlerin kalmaması için kararlılık sergilediklerini kaydetti.

Güzeloğlu, şöyle konuştu:

"Kültürümüzün o özel eserlerini yıkmak isteyenlere inat biz onları tekrardan inşa eyledik. Yaktıkları camileri, Kur-an'ı Kerimleri, ihanet ettikleri bu milletin değerlerini, bu milletin evlatları olarak yeniden ayağı kaldırdık. Hiçbir ihanet düşüncesi ve örgütü, bu aziz milletin kararlılığı ve bu devletin bu tutumu karşısında hiçbir zaman başarıya ulaşamadı ulaşamayacak. Onlar, iç ve dış destekçileri, onlarla iş birliği yapan çevreleri, her kim varsa uzantıları her dönemde bu milletin imanlı ve kararlı iradesiyle yok oldular ve yok olmaya mahkum oldular. İster silahlı terör, ister ekonomik terörle hangi yoldan gelirse gelsinler bu aziz milletin bu iradesi karşısında yok olup gideceklerdir. Onların işi yakmak ve yıkmak, kan ve gözyaşıdır. Bizim işimiz de inşa ve ihyadır. Bunun artık anlaşılması lazım. Onlar huzurun, barışın, gelişmenin ve kalkınmanın karşısında."

Güzeloğlu, kentin artık "Diyar-ı Huzur" haline geldiğine, otellerde yer kalmadığına, uçak biletlerinin bir hafta önce tükendiğine işaret ederek, kentin eski ihtişamıyla geleceğe güven, kararlılık ve huzur içinde yol aldığını anlattı.

"Şimdi huzur ve güvenin tesis ve temin edildiği Diyarbakır'da artık önceliğimiz ekonomik ve sosyal kalkınma." diyen Güzeloğlu, tarımdan başlayarak sanayiye, hizmetler sektörüne kadar müthiş bir hamle içinde olduklarını dile getirdi.

Bütün kriz tellallarına, fırsatçılarına rağmen Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin parsel bazında ilanına çıktıklarına dikkati çeken Güzeloğlu, beklentin ötesinde üç katına varan bir talep aldıklarını aktardı.

- "Diyarbakır, gıda sanayinin dünya bir merkezi olacak"

Organize Sanayi Bölgesi'nde talebe karşılık veremediklerini aktaran Güzeloğlu, "Diyarbakır üreten bir kent olmanın ötesinde gıda sanayinin dünya merkezi olacak. Emtia borsası, dünyada fiyat belirleyen bir borsa olacak, bu kapasiteyi geleceği görerek bugünden itibaren bütün kent bileşenleriyle bunları çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Turizmde 1 milyon turist ve 100 bin doğrudan istihdam hedefiyle devam ettiklerini kaydeden Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çok çabuk gerçekleşecek bir olay. Diyarbakır, en iyiye, en öteye talip ve bunu yapacak bir güce sahip. Bu aziz kent irfanın, bilginin ve hikmetin kentidir. Ama bu ihanet, şehrin kitap fuarını bile yıllarca açtırmadı. Yaşattıkları terör olaylarıyla bu kentin kitapla buluşmasının bile önünde oldular. İşte 4-5 yıl aradan sonra yeni açıldı. Ama bu kent bir fuarla değil, benzeri etkinliklerle artık gündeme gelecek. Şu anda çok büyük bir projeye çalışıyoruz. 50 bin metrekarelik kapalı alanda Ortadoğu Fuar Merkezi Ortadoğu'ya hizmet edecek, ekonomik, sosyal, kültürel buluşmayı sağlayacak bir büyük ve çok özel projeyi de çalışıyoruz. Bütün bu söylediklerimizin karşılığı var. Bunlar çok kısa bir geleceğin temel başlıklarıdır. Yapılacak yatırımlardır. Yeter ki birlik, beraberlik ve kararlılık içinde bu duruşu taşıyalım."

Konuşmanın ardından basına kapalı devam eden toplantıya, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi'nin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de katıldı.