28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Doğa ve hayvan sevgisini uygulamalı öğreniyorlar

Doğa ve hayvan sevgisini uygulamalı öğreniyorlar - Balıkesir Valiliğinin BENGİ Projesi kapsamında bir ilkokulun bahçesinde oluşturulan 40 metrekarelik mini hayvanat bahçesi ve 15 metrekarelik sera ile öğrencilere uygulamalı olarak doğa ve hayvan sevgisi aşılanıyor - Cumhuriyet İlkokulu Müdürü Cihan: - "Biz istedik ki çocuklar sevgi ve saygıyı içlerinde içselleştirerek öğrensinler.

12.02.2018 - 11:34
Bu sevgi ve saygı, sadece insana değil doğaya, ağaca, hayvana kısacası yaşama karşı bir sevgi, saygı olsun"

BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme Projesi (BENGİ) kapsamında bir ilkokulun bahçesinde oluşturulan 40 metrekarelik hayvanat bahçesi ve 15 metrekarelik sera ile öğrencilere uygulamalı olarak doğa ve hayvan sevgisi öğretiliyor.

Balıkesir Valiliğinin BENGİ Projesi çerçevesinde, Kepsut ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulunun bahçesinde hayata geçirilen mini hayvanat bahçesi ve sera, öğrencilerden büyük ilgi görüyor.

Okul Müdürü Engin Cihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada okul bahçesinde geçen yıl oluşturdukları hayvanat bahçesi ve sera ile ilgilenen öğrencilerin mutlu olduğunu ve derslere kendilerini daha iyi verdiklerini söyledi.

Çocuklara belirli değerleri öğretmek için uygulamalı eğitim vermeyi amaçladıklarını ifade eden Cihan, bir yılın sonunda bunu başardıklarını vurguladı.

Cihan, çocukların burada doğayı seven bireyler olarak yetiştiğini dile getirerek, "Bir yıl önce Balıkesir Valiliğinin BENGİ Projesi kapsamında okulumuzda bir değişim başlattık. Öncelikle Kepsut Belediyemiz okulumuzun bahçesinde yeşil alan oluşturdu, topraktı, çimlendirdiler. Daha sonra 'Can Suyu' projesi kapsamında öğrencilerimiz harçlıklarını biriktirerek 40'a yakın farklı türde meyve fidanları dikti." diye konuştu.

Okul bahçesinde mini bir hayvanat bahçesi oluşturduklarına da değinen Cihan, şöyle devam etti:

"Kümeslerimizi oluşturduk, kümeslerimizde farklı türde tavuk, horoz, ördeklerimiz var. Öğrencilerimiz eskiden yedikleri gıdaların artıklarını çöpe atıyordu. Şimdi ise öğrenciler bu yemekleri hayvanlara getiriyor. Hayvanların beslenmeleri bakımları çocuklarımıza ait, onların sorumluluklarında. 'Yerli Tohumlar Projesi' kapsamında küçük bir bahçe oluşturduk. Bu yıl sera haline getirdik. Bütün bu çalışmalarımızın nedeni insan duygusal bir varlık, öğrenme olması için öncelikle çocukların mutlu olması gerekiyor. Biz de yola bununla çıktık. Okula geldiği zaman mutlu çocuklar olsun istedik. Öğrenme daha sonra başlıyor."

- "İstedik ki çocuklar sevgi ve saygıyı içselleştirsin"

Cihan, öğrencilerle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağına da bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Orada da öğrencilerimiz 'Golden' cinsi bir köpek sahiplendi. Öğrencilerimize anket düzenledik köpeğimizin adı için. Öğrenciler 'Foks' ismini verdi, 'Foks' aynı zamanda Atatürk'ün köpeğinin adıydı. Televizyonlarda görüyoruz bazı insanlar hayvanlara zulüm yapıyorlar, eziyet ediyorlar. Biz istedik ki çocuklar sevgi ve saygıyı içlerinde içselleştirerek öğrensinler. Bu sevgi ve saygı, sadece insana değil doğaya, ağaca, hayvana kısacası yaşama karşı bir sevgi, saygı olsun." ifadelerini kullandı.

Toprak ve hayvanlarla ilgilenen öğrencilerin rahatladığını, sorumluluk duygularının geliştiğini aktaran Cihan, okulda 184 öğrencilerinin bulunduğunu, bu uygulamaların onlara yansımasının gözle görülür hale geldiğini ifade etti.

Cihan, şunları söyledi:

"Ben şahit oldum, çocuk poğaça almış yarısını kendisi yiyor yarısını buradaki hayvanlarla paylaşıyor. Bizde değerler eğitimi var. Bunlar uygulama olarak eksik kalıyordu. Sevgi, saygı, yardımlaşma, paylaşma, hoşgörü, biz bu kavramları uygulayarak öğrensinler istedik. Burada her sınıfın bir meyve ağacı var. Bahar geldiğinde ağaçlarının bakımlarını yine kendileri yapıyor. Ayrıca burada oluşturduğumuz bahçede, köylerden annelerinden, ninelerinden aldıkları doğal yerli tohumları burada ekiyorlar. Bakla, kabak, tere, maydanoz, marul tohumu getirip öğretmenlerinin yardımıyla ektiler."

- Öğrenciler de uygulamadan memnun

3. sınıfı öğrencisi ve okul başkanı Can Hakan Koyuncu da teneffüste bahçedeki evcil hayvanlarla ilgilendiklerini belirterek, "Her teneffüste horozlarımızı seviyoruz. Köpeğimiz var, adı Foks onu seviyoruz. Öğretmenlerimizin yardımıyla bahçe ektik. Ben en çok tavukları seviyorum, onları besliyorum. Hayvanları ve doğayı okulca seviyoruz." şeklinde konuştu.

4. sınıf öğrencisi Gamze Çetin de "Ben en çok Foks'u seviyorum, onunla oynuyorum. Ona süt veriyoruz, yemek veriyoruz. Okulda hayvanlarla oynamak çok güzel." diye konuştu.