18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Doğu Anadolu Bölgesi'nin eylülde ihracatı arttı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin eylülde ihracatı arttı - DAİB'e üye firmalarca eylül ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak 142 milyon 309 bin dolara ulaştı - DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver: - "Üretim olmadan ihracat olmaz.

4.10.2018 - 11:03
Bölgede üretici sayısını artırarak ihracatı daha kalıcı hale getirmek önemli görevlerimizden birisi."

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğine (DAİB) üye firmalarca eylül ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak 142,3 milyon dolara çıktı.

AA muhabirinin DAİB verilerinden yaptığı derlemeye göre, eylül ayında Birliğin sorumluluk alanındaki Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Iğdır, Hakkari, Muş, Şırnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirt'ten 170 ülkeye ürün gönderildi.

DAİB üyesi firmaların eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6'lık artışla 142 milyon 309 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu ayda ihracatın en fazla arttığı alanlar sanayi, tarım, mobilya, kağıt ve orman ürünleri oldu.

- En çok ihracat artışı Şırnak'tan

İhracatın iller bazında dağılımına bakıldığında Birliğe bağlı 17 il içinde en çok ihracat artışı sırasıyla Şırnak, Iğdır, Erzurum, Erzincan ve Bitlis'te yaşandı.

Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46'lık artışla 22 milyon 549 bin dolarlık ihracat yapılan Şırnak'ı 7 milyon dolarla Iğdır, 1 milyon 250 bin dolarla da Erzurum takip etti.

Söz konusu aydaki ihracat ülke bazında değerlendirildiğinde ise DAİB'in eylül 2018 ihracatında 33 milyon dolarla ilk sırayı Irak aldı. Bu ülkeyi 11 milyon dolarla Azerbaycan-Nahçıvan, 7 milyon 877 bin dolar ile Almanya, 6,618 bin dolar ile de Kamerun izledi.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Denetim Kurulu üyesi Ethem Tanrıver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatı artırmak için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Eylül ayı ihracatının iyi olduğunu vurgulayan Tanrıver, "Üretim olmadan ihracat olmaz. Bölgede üretici sayısını artırarak ihracatı daha kalıcı hale getirmek önemli görevlerimizden birisi. Daha çok çalışıp üreterek ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Tanrıver, DAİB olarak ülkenin 2023 hedeflerine ciddi katkı sağlayacaklarını kaydetti.