29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

DOGÜNSİFED eski başkanı ve eşine terörden 22,5 yıla kadar hapis istemi

DOGÜNSİFED eski başkanı ve eşine terörden 22,5 yıla kadar hapis istemi - Diyarbakır'da DOGÜNSİFED Eski Başkanı Şah İsmail ve eşi Emine Bedirhanoğlu'na "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı - İddianamede, Şah İsmail Bedirhanoğlu'nun PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu PYD'nin sözde eşbaşkanı Asya Abdullah ile DTK'da toplantı yaptığı belirtildi - Eşi Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun ise kepenk kapatmak istemeyen bir esnafı ikna etmeye çalıştığı yer aldıDİYARBAKIR (AA) - AZİZ ASLAN - Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) eski başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ve eşi Emine Filiz Bedirhanoğlu hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

22.09.2017 - 11:56

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuksuz sanıklar Şah İsmail ve eşi Emine Filiz Bedirhanoğlu hakkında hazırlanan iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, sözde "demokratik özerkliği" hayata geçirmek amacıyla terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulan Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) yapılanması ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgiye yer verildi.

Bedirhanoğlu'nun DTK genel kurulunda şahsiyet ve kurum delegesi olarak etkin faaliyet yürüttüğü kaydedilen iddianamede, DTK genel kurul toplantılarına, çalıştaylarına, daimi meclis toplantılarına katılarak konuşma yaptığı belirtildi.

- Terör örgütü PYD'nin sözde eşbaşkanı ile toplantı

İddianamede, Şah İsmail Bedirhanoğlu'nun PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu PYD'nin sözde eşbaşkanı Asya Abdullah ile DTK'da toplantı yaptığı vurgulandı.

Abdullah ve terör örgütü PYD üyelerini DTK'da görmenin şüpheliyi ve DTK'yı memnun ettiği şeklinde konuşma yapıldığı ifade edilen iddianamede, konuşmaya ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

"Bedirhanoğlu, konuşmasında, Suriye'de Kürtlerin verdiği sözde 'özerklik ve bağımsızlık' mücadelesinin Türkiye'de bulunan Kürtlere yol haritası olacağı, Türkiye ve Suriye arasında bulunan sınır hattının mayınlı bölge olduğunu, bu bölgenin sözde organik tarım yapılması üzere mayından temizlenmesi gerektiğini istemiştir. Söz konusu mayınlı sınır bölgesinin mayından temizlenmesini istemedeki asıl amacın örgüt mensuplarının bölgede rahat hareket etmesi olduğu, bu sebeple mayınlı bölgenin temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptığı anlaşılmıştır."

- Kepenk kapatmak istemeyen esnafı ikna etmeye çalışmış

İddianamede, eş Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun da DTK daimi meclis, başkanlık divanı, DTK şahsiyet ve kurum delegesi, DTK ekonomi ve istihdam komisyonu, DTK diplomasi komisyonu ile DTK kadın komisyonu üyesi sıfatlarıyla etkin şekilde faaliyet yürüttüğünün tespit edildiği belirtildi.

Diyarbakır'da 2 polisin şehit edilmesinin ardından başlatılan operasyonda 2 teröristin etkisiz hale getirildiği, bu operasyonları bahane eden terör örgütü PKK/KCK'nın kentte zorla kepenk kapattırmaya çalıştığı vurgulanan iddianamede, Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun da yaptığı bir telefon görüşmesinde, kepenk kapatmak istemeyen bir esnafı ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun telefon görüşmesinde, Zinet isimli karşıdaki kişiye "Ben ne kadar uğraştım biliyorsun orayı kapattırmak için, on kere aradım oğlanı, çocuk dinlemedi beni" ifadelerini kullandığı, karşıdaki kişinin de "biri getirip bomba atmasın" dediği belirtildi.

İddianamede, Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun PKK-KCK terör örgütü güdümünde yayın yapan internet sitelerindeki cezaevlerindeki açlık grevine destek vermek amacıyla yapılan çağrılara uyarak, Valiliğin yasaklama kararına rağmen toplanan grup ile yürüyüş yaptığının tespit edildiği bildirildi.

Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun PKK üyelerinin başlattığı açlık grevi ile ilgili çalışma ve organizasyonların yapıldığı toplantıda moderatör olduğu ifade edilen iddianame, söz konusu toplantıda şüphelinin DTK diplomasi komisyonu üyesi olarak seçildiği aktarıldı.

İddianamede aynı zamanda eczacı olan Emine Filiz Bedirhanoğlu'nun terör örgütü PYD'ye ilaç ve maddi yardım kampanyaları yürüttüğü belirtildi.

- İstenilen ceza

İddianamede, Şah İsmail ve eşi Emine Filiz Bedirhanoğlu hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası, mahkumiyeti halinde de Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.