29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Drama ile tedavi olup öz güvenlerini kazanıyorlar

Drama ile tedavi olup öz güvenlerini kazanıyorlar - Sinop Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi görenlere resim, müzik ve el sanatları kurslarının yanı sıra drama eğitimi de verilerek öz güven kazanmaları hedefleniyor - Merkezde görevli psikiyatri uzmanı Altıok: - "Dramada ana hedefimiz danışanların duygularının farkına varmalarını sağlamak.

29.03.2017 - 11:17
Hem kendisinin hem de karşısındaki insanın duygusunu fark etsin çünkü bu tür insanlar duygularını adlandırmakta çok zorlanıyorlar"

SİNOP (AA) - Sinop Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde hastalar bir yandan tedavi görürken diğer yandan resim, müzik ve el sanatları kurslarının yanı sıra drama eğitimi alarak öz güven kazanıyor.

Ruhsal sorunu bulunanların topluma kazandırılması amacıyla 2009 yılında açılan Sinop Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, 290 danışana (hasta) 7 görevli ile hizmet veriyor. Danışanlara resim, müzik, el sanatları alanlarında kurs imkanlarının sağlandığı merkezde, drama eğitimi de verilerek eğlenirken öğrenmeleri ve öz güvenlerini kazanmaları amaçlanıyor.

Merkezde görevli psikiyatri uzmanı Gülgün Aydın Altıok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı alanlarda verilen eğitim ve kursların danışanların topluma kazandırılmalarında önemli rol oynadığını söyledi.

Merkezde verilen resim, müzik, el sanatları, drama gibi kurslar ile hastalara tutulacak bir dal sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Altıok, özellikle drama eğitiminin, danışanların topluma entegre olmasında büyük faydası bulunduğunu belirtti.

Danışanları sadece rutin tedavi yöntemleriyle topluma kazandırmakta güçlük yaşanabileceğine işaret eden Altıok, şunları kaydetti:

"O anlamda farklı alanlarda eğitimler veriyoruz. Danışanlarımızı ihtiyaçları bazında dönüşümlü olarak kurslara yönlendiriyoruz. Dramada ana hedefimiz danışanların duygularının farkına varmalarını sağlamak. Hem kendi duygusunun hem de karşısındaki insanın duygusunu fark etsin çünkü bu tür insanlar kendi duygularını adlandırmakta çok zorlanıyorlar. Mesela şizofreni hastalarının yüzleri donuktur. Drama dersleri sayesinde birbirlerini gözlemleme, birbirleriyle iletişim kurma fırsatları oluyor."

- "Sorun ve isteklerini oyunlarla yansıtıyorlar"

Merkezde drama dersi veren Gülbahar Karaduman Karslı da danışanlarla ders sırasında küçük oyunlar oynadıklarını, bu sayede sorun ve isteklerini kendilerine daha rahat ulaştırabildiklerini belirtti.

Dersin en güzel yanının, danışanların hem eğlenmeleri hem de öğrenmeleri olduğunun altını çizen Karslı, "Danışanlarımız maalesef toplumda dışlanıyor. O nedenle biraz kendilerini geri çekiyorlar. Burada onlara özel olduklarını hissettirdiğimiz zaman kendilerini daha rahat ifade edebiliyorlar. Başlangıçla geldiğimiz nokta arasında büyük farklar var. Artık yavaş yavaş kendilerini ifade edebiliyorlar. İlk başlarda çoğu danışanımızda bu olgu yoktu. Sanatla bütün zorlukları aşmaya çalışıyoruz." dedi.

Karslı, derslerin ardından danışanların birbirleriyle ve toplumla ilişkilerinde gelişme yaşandığını vurgulayarak, "En önemlisi öz güvenleri gelişti. Böyle güzel geri dönüşleri gördüğümüz zaman gerçekten çok mutlu oluyoruz. Aileler de bu anlamda drama derslerinden çok memnun kaldı." ifadesini kullandı.

Merkezde tedavi gören danışanlar da verilen eğitimlerden memnun olduklarını dile getirdi.