28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Düzce'ye yeni çevre düzeni planı

Düzce'ye yeni çevre düzeni planı - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: - "Yeni düzenlemeyle Düzce'de sanayi, tarım ve turizm alanları belirlenirken daha iyi bir kentleşmeye doğru önemli bir adım daha atılmış oldu" DÜZCE (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Düzce'nin çevre planının değiştirildiğini belirterek, yeni düzenlemeyle Düzce'de sanayi, tarım ve turizm alanları belirlenirken daha iyi bir kentleşmeye doğru önemli bir adımın daha atıldığını kaydetti.

14.07.2017 - 15:25

Özlü, yazılı açıklamasında, yeni çevre düzeni planının onaylandığını, eski planda yer alan ve Düzce'de sanayi faaliyetlerini 40 maddeyle sınırlayan yönetmeliğin de kalktığını vurguladı.

Yeni çevre düzeni planıyla artık İSKİ'nin yasakladığı 12 maddelik doğaya zarar veren sanayi işlemlerini içeren sanayi tesisleri dışındaki tesislerin de kurulabileceğini aktaran Özlü, "2008 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren fakat sadece sanayide 40 maddelik sanayi işlemine izin veren yönetmelik, uzun zamandır bir sorun olarak Düzce'nin gündemindeydi. Eski plan bugüne kadar Düzce'de sanayi, tarım ve turizm alanlarında büyük sıkıntılara sebebiyet veriyordu." ifadelerine yer verdi.

Yaşanan sıkıntıları gidermek için yapılan çalışmanın sonuç verdiğine değinen Özlü, açıklamasında şunları kaydetti:

"Konuyla ilgili 5 Ocak 2017 tarihinde bütün tarafların katılımıyla Ankara'da başlatılan çalışmalar sonuç verdi. Görüşmeler sonunda eski plandaki Türkiye'nin hiçbir ilinde emsali olmayan uygulamadan Düzce halkı kurtuldu ve çevre düzeni planında istenen değişiklikler yapıldı. Onaylanan yeni çevre düzeni planıyla dikili tarım arazilerinde emsal 0,10'dan 0,30'a çıkarıldı. Mutlak tarım arazilerinde emsal 0,20'den 0,25'e, özel tarım arazilerinde emsal 0,10'dan 0,30'a, marjinal tarım arazilerinde ise emsal 0,30'dan 0,50'ye çıkarıldı. Böylece birçok çiftçimizin yeni tarım tesisi kurmasının önü açıldı. Özellikle bu alanda tavuk çiftliklerinin ruhsatlanması sırasında yaşanan büyük sıkıntılar da ortadan kaldırıldı."

- "Turizm ve sanayiciye büyük katkı sağlayacak"

Özlü, yeni planda turizm alanında daha önceki planda turizm tesislerine emsalin 0,30 ve 3 kata kadar izin verildiğini, yeni düzenlemeyle bu yetkinin alt ölçekli planları yapmaya yetkili kuruluşlar olan özel idare ve belediyelere devredildiğini hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"Yeni getirilen planla Düzce'de turizmin gelişmesinin önü açıldı. Özellikle 2009-2017 yılları arasında İSKİ havza yönetmeliğinde yasaklanmamasına rağmen, eski çevre düzeni yönetmeliği ile sanayi faaliyetinin 40 madde ile kısıtlanması yatırımcıların teşvik kapsamında olan ilimize yatırım yapmalarının da önünü kapatıyordu. Mesela İSKİ yönetmeliğinde doğaya zarar verme ihtimali olan kimyasal işlemler yasaklanırken eski planla örneğin çikolata ve bisküvi fabrikası bile kurmak yasaklanmıştı. Yeni düzenlemeyle Düzce'de sanayi, tarım ve turizm alanları belirlenirken daha iyi bir kentleşmeye doğru önemli bir adım daha atılmış oldu. Türkiye'nin hiçbir yerinde emsali olmayan bu uygulamadan Düzce kurtuldu. Halkının yüzde 90'ı İSKİ havza planı içinde yaşayan Düzce, İstanbul'da bile yaşanmayan bu sıkıntılardan yeni çevre planı ile kurtulmuş oldu. Yeni çevre düzeni planıyla Düzce'nin önü açıldı."