29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Düzensiz göçmenlerin geçişine hudut kartalları "dur" dedi

Düzensiz göçmenlerin geçişine hudut kartalları "dur" dedi - Edirne'de hudut askerleri 8 ayda 13 bin 900 düzensiz göçmen yakaladıEDİRNE (AA) - Edirne'de hudut askerlerince 8 ayda 13 bin 900 düzensiz göçmen yakalandı.

16.08.2018 - 10:13

Ülkelerindeki iç karışıklık, ekonomik sıkıntı gibi nedenlerle Avrupa'da yaşamayı düşünen binlerce düzensiz göçmen, kara ya da deniz yolunu kullanarak Avrupa hayaline ulaşmaya çalışıyor.

İnsan kaçakçılarına ödedikleri kişi başı tarifeyle kimisi hedefi olan Avrupa'ya ulaşırken, kimisi kara ve deniz hududunda güvenlik güçlerine yakalanıyor.

Kaçakların vazgeçilmez rotalarından birisi de Avrupa Birliği üyesi iki ülkeye sınırda olan Edirne. Her yıl Edirne'de hem Bulgaristan hem de Yunanistan'a kara ve nehir sınırı aşarak illegal geçiş yapma girişiminde olan binlerce kaçak yakalanıyor.

Yunanistan sınırındaki Meriç Nehri'nin debisinin yaz aylarında düşmesinin karşıya geçişleri kolaylaştıracağı düşüncesiyle kaçak geçiş trafiği yaz aylarında daha da artıyor. Göçmen kaçakçılarının askeri yasak bölgeye kadar kılavuzluk ettiği düzensiz göçmenler, gizlenerek karşı tarafa geçmeyi planlıyor.

54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı "hudut kartalları" olarak anılan askeri birlikler, bu planların çoğunu boşa çıkarıyor.

Bu yılın 8 ayında "hudut kartalları" Türkiye'den Yunanistan ve Bulgaristan'a geçmeye çalışan 8 bin 651, Yunanistan ve Bulgaristan'dan geri itilen 5 bin 249 olmak üzere 13 bin 900 düzensiz göçmeni yakaladı.

Afganistan, Pakistan, Filistin, Eritre, Somali, Gana, Fas, Cezayir, İran, Tunus, Senegal, Tacikistan, Irak, Bangladeş, Suriye, Vietnam, Nepal, Ürdün, Burkina Faso, Libya, Sierra Leone, Kongo, Yemen, Mısır, Sri Lanka, Suidi Arabistan, Gürcistan, Azerbaycan, Sudan, Tibet, Lübnan, Myanmar uyruklu düzensiz göçmenler yakalanmaları sonrası İl Göç İdaresi'ne teslim edildi.

- En çok geçiş Yunanistan'a

Bu yıl yakalanan düzensiz göçmenlerin tamamına yakını Yunanistan sınırında yakalandı.

Türkiye ve Bulgaristan arasındaki 270 kilometrelik tel örgü nedeniyle bu rotanın zorlu olduğunu düşünen göçmen kaçakçıları düzensiz göçmenleri sadece Meriç Nehri'nin set olduğu Yunanistan sınırına yönlendiriyor. 212 kilometre olan Türkiye - Yunanistan sınırının 12,5 kilometrelik kara sınırında tel çit bulunuyor.

- Komuta kademesinde değişim

Sınırda düzensiz göçmen Fetullahçı Terör Örgütü, diğer terör örgütleri üyelerinin yasa dışı geçişleriyle mücadelede önemli görev üstlenen 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nın komuta kademesinde de değişim oldu.

İki yıldır görevi yürüten Tuğgeneral Salim Afgün, Yüksek Askeri Şura kararları gereği Malatya 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanlığı'na atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı'ndan Albay Yüksel Erdin ise tuğgeneralliğe yükseltilerek 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na atandı.

Tuğgeneral Afgün, sancağı düzenlenen askeri törenle Erdin'e teslim etti.