28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Edirne'de şehit ressam Hasan Rıza'nın heykeli törenle açıldı

Edirne'de şehit ressam Hasan Rıza'nın heykeli törenle açıldı EDİRNE (AA) - Edirne'de şehit ressam Hasan Rıza'nın heykeli törenle açıldı.

26.03.2017 - 16:29

Edirne Valisi Günay Özdemir, Lozan Caddesi'ndeki törende yaptığı konuşmada, 26 Mart'ın, Balkan şehitlerinin ve Hasan Rıza'nın şehit olduğu tarih olduğunu belirterek, tüm şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Tarihinde birçok savaş gören Edirne'nin çeşitli medeniyetlere de ev sahipliği yaptığını, kentte farklı inanç ve kültürdeki insanların bir arada yaşadığını ifade eden Vali Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

''Farklı inanç ve düşüncedeki insanlar yıllarca beraber yaşamışlar, düğün ve bayramlarını yapmışlar. Tarihini, sanatını ve kültürünü beraber yapmışlar. Bu da gösteriyor ki Edirne, tarih boyunca şu anda da dünyanın ihtiyacı olan, farklı kültürlerin barış içinde yaşadığı bir anlayışın geliştiği kent. Onun için bütün dünya şunu iyi bilmeli ki Edirne'deki bu anlayış eğer dünyaya hakim olursa savaşlar olmayacak, insanlar daha huzurlu yaşayacaktır.''

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Hasan Rıza’nın yaptığı resimlerin yüz yıl sonra bile görenleri hala büyülediğini dile getirerek, böylesine önemli bir sanatçının nesiller boyunca yaşatılması gerektiğini söyledi.

Edirne Belediyesi olarak şehit Hasan Rıza’nın heykelini Edirne’ye kazandıracaklarını anlatan Gürkan, ''İtalya’da bir süre kaldıktan sonra Edirne’ye yerleşen ve Edirne’de Sanat Okulunun müdürlüğünü yapan Hasan Rıza, Balkan Savaşları sırasında hayatını kaybetmiştir. Bulgar bombardımanından eserlerini kurtarmak için evine gittiği sırada şehit düşen Hasan Rıza’nın bugün birçok eseri Tarihi Edirne Belediye Binasında yer almaktadır.'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından şehit ressam Hasan Rıza'nın heykelinin açılışı yapıldı.