18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Edremit'in unutulmuş türküleri albüm oldu

Edremit'in unutulmuş türküleri albüm oldu - İlçede unutulmaya yüz tutmuş sözlü ve sözsüz halk ezgileri, 3 yıl süren çalışma sonucu derlenerek bir CD'de toplandı BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Kazdağları eteklerindeki Edremit ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş halk ezgileri bir CD'de derlendi.

8.08.2018 - 16:52

Edremit Belediyesinin desteğiyle eski TRT İzmir Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı Zeki Çiçek'in üç yıllık çalışması bir restoranda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Çalışma çerçevesinde, 47 mahallede belirlenen kaynak kişilerden derlenen 44 eser notalara döküldü.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, yıllarca Edremit'in değişik bölgelerinde söylenen türküleri bir CD ve kitapta topladıklarını belirterek, "Bu türkülerimiz hakikaten bizler için mücevher. Yapılan çalışmalarda 44 türkü ortaya çıktı. Bu türkülerimizin 13'ünü TRT'nin çok değerli sanatçısı çalıp söyledi, CD'ye aktarıldı." dedi.

Zeki Çiçek de otaya çıkarılan 44 eserden sadece 'Edremit'in gelini' türküsünün bilindiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bunu da ben 8 yıl önce Şükran Kip'ten derlemiştim. Onun dışında 43 eser fazla bilinmiyor. Edremit Belediyesinin kültür etkinlikleri çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda ilk defa bizim tarafımızdan derlenerek bir kitap ve CD'de toplandı. Halkımız bu güzel türküleri tanıyacak. Ülkemizin kültür hazinesine bu eserler eklenmiş olacak. Edremit'e 50-100 yıl sonrada gelecek araştırmacılar ve müzikologlar tarafından baz alınacak bir kaynak oldu."

"Edremit’in gelini" türküsünü derleyen Yüksel Kip'in 76 yaşındaki kızı Şükran Kip de "Annem nota bilen eski öğretmenlerdendi. Babamın da sesi güzeldi, çocukluğumda onlardan duyup öyle öğrenmiştim. Annemin söylediği bir türkünün yeniden derlenip söylenmesi ve unutulmaması benim için mutluluk verici." ifadelerini kullandı.

Halk ozanı İsa Çetin de proje çerçevesinde Zeki Çiçek'in Edremit’in türkülerini derlediğini duyduğunu vurgulayarak, "Ben de üç eserimi verdim. İkisi bastırılan CD'ye konuldu. Çok mutluyum. En büyük hayalim buydu. Manevi yönden ölümsüzleşmek çok mutluluk verici. İleride torunlarım 'Dedemizden bir hatıra kaldı' desin diye 1969'dan bu yana elimde bağlamamla bir şeyler yapmaya çalışıyorum." diye konuştu.

5 bin adet üretilen CD ve kitabın ülke genelinde dağıtımına başlandığı bildirildi.