29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

"Eksiklerimizi tamamlaya tamamlaya 70 yılı tamamladık"

"Eksiklerimizi tamamlaya tamamlaya 70 yılı tamamladık" - Öğretmen emeklisi 90 yaşındaki Burdurlu Bayram Pehlivan, 6 çocuğunun annesi 86 yaşındaki Naciye Pehlivan ile 70 yıllık aşklarını ilk günkü gibi yaşıyor - Bayram Pehlivan : "Birbirimizin eksiklerini tamamlaya tamamlaya 70 yılı tamamladık.

10.03.2018 - 11:34
Tuğla gibidir ömür. Taşları üst üste koymalısın fakat yanlış koyarsan yıkılır, kırlangıcın yuvasını yaptığı gibi yuvayı sağlam öreceksin" - Naciye Pehlivan : "70 yıl evli kalmayı sabrederek başardık. Tavsiyem sabırlı olsunlar, bir evde birlikte geçinmek sabır ister. Hoşgörü ve sabırla bu zamana kadar geldik"

BURDUR (AA) - BİLAL ALTIOK - Öğretmen emeklisi 90 yaşındaki Burdurlu Bayram Pehlivan, 6 çocuğunun annesi 86 yaşındaki Naciye Pehlivan ile 70 yıldır aynı yastığa baş koyuyor.

Bayram Pehlivan, Şekerevler Mahallesi'ndeki evlerinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, evliliğine ilişkin, "Birbirimizin eksiklerini tamamlaya tamamlaya 70 yılı tamamladık. Tuğla gibidir ömür. Taşları üst üste koymalısın fakat yanlış koyarsan yıkılır, kırlangıcın yuvasını yaptığı gibi yuvayı sağlam öreceksin." dedi.

Farklı ilkokullarda 30 sene öğretmenlik yapan Bayram Pehlivan, eşine aşkının hala ilk günkü gibi olduğunu, evliliğin temelinin sevgiye dayandığını söyledi.

Pehlivan, sabah namazıyla kalkma rutinlerinin hiç değişmediğini, emekli olunca eşiyle daha çok vakit geçirdiğini anlattı. Evlerinin bahçesindeki çiçeklerle ilgilendiklerini belirten Pehlivan, çocuklarından üçünün kendisi gibi öğretmen, ikisinin memur olduğunu, birinin de özel sektörde çalıştığını ifade etti.

Pehlivan, uzun evliliğin sırrının çiftlerin birbirlerinin suçunu affedebilmekte yattığına işaret etti. Evli çiftlerin günlük hayatta yaptığı ufak tefek hatalardan dolayı birbirlerini suçlamamaları gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "Birbirimize karşı geniş affedici olacağız. Çocuklarımız varsa onları da en iyi şekilde yetiştirmeye çalışacağız. Bizim evliliğimizin sırrı bu." diye konuştu.

- Gülümsemenin önemi

Pehlivan, Naciye Pehlivan ile 70 yıldır omuz omuza, sırt sırta olduklarını, hayatta kazandıkları her şeyi birlikte yaptıklarını kaydetti.

Evlilikte eşlerin güleryüzlü olmasının önemine değinen Pehlivan, şu değerlendirmede bulundu:

"Ben şimdi akşama kadar somurtup dursam, olmaz. Eşim bana bir şey derse ben gülüveririm. Gülersem barışırız, gülmez isek somurturuz, kavga ederiz. Gülmenin insan ilişkilerinde çok önemli bir yeri vardır. Şimdi benim suratım yaradılış gereği biraz asıktır, öyle yaratmış Allah, eşim de yüzünü asarsa 15 gün birbirimize surat asarız. Halbuki gülüşür isek, düzelir her şey."

Pehlivan, ailede anne babanın kıymetinin de iyi bilinmesi gerektiğini, yuvanın çocuklarla birlikte kurulduğunu aktardı.

Komşuluk bağlarının da önemine dikkati çeken Pehlivan, "Aile yalnız kendi ailenizle olmaz, komşularımızla birlikte aile olunur. Komşumuzun tavuğu bahçemize girer tavuğun bacağını kırmayız biz, tutarız komşumuza geri götürürüz. Ben taş atar da onun tavuğunun bacağını kırarsam komşumuzla olan aile ilişkimiz yıkılır. Memleketimiz de bir aile olmalı, birbirimize tahammül etmeliyiz." dedi.

Naciye Pehlivan da eşiyle 1948 yılında evlendiklerini, iyi ve kötü günde birbirlerine destek olduklarını, çoluk çocuğa karıştıklarını anlattı.

Evliliklerinde büyük bir sorun yaşamadıklarına işaret eden Pehlivan, "Evliliğin başından beri iyi geçiniyoruz. Sabah namazına kıldıktan sonra kahvaltımızı hazırlıyoruz, beraber yiyoruz, Kuranımızı okuyoruz, Çocuklarımız da sık sık ziyaretimize geliyor, gelemedikleri gün telefon ediyorlar, hepsinden de memnunuz." ifadesini kullandı.

Pehlivan, genç evli çiftlere, "Gençlere nasihatimiz olsun, bir ekmeğiniz yoksa yarıma da olsa razı olun, sabırlı olun. 70 yıl evli kalmayı sabrederek başardık. Tavsiyem sabırlı olsunlar, bir evde birlikte geçinmek sabır ister. Hoşgörü ve sabırla bu zamana kadar geldik." tavsiyesinde bulundu.