28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Elazığ'da vatandaşlar "kar duası"na çıktı

Elazığ'da vatandaşlar "kar duası"na çıktı - Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birinin yaşandığı Elazığ'da, halk kar yağması için dua etti - Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç.

9.02.2018 - 16:59
Dr. Çoban: - "Maalesef son 40 yılın en kurak mevsimini yaşıyoruz. Ellerimizi semaya kaldırıp Allah'a dua etmekten başka da çaremizin olmadığını görüyoruz" - Harput Mahallesi Muhtarı Demirpolat: - "Her sene bu zamanlar iş makineleriyle, kepçelerle karla mücadele yapıyorduk. Bu yıl ise kepçenin üzerine çıkmış değiliz, karla bir mücadelemiz olmadı"

ELAZIĞ (AA) - Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birinin yaşandığı Elazığ'da, vatandaşlar kar yağması için dua etti.

Kentin tarihi mahallesi Harput'taki Ulu Cami'de cuma namazı sonrası bir araya gelenler, cami imamı Hacettin Yılmaz öncülüğünde kar yağması için dua etti, Kur'an-ı Kerim okudu.

Kar duasına katılan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde küresel ısınmanın şiddetli kasırga, sel, uzun süreli kuraklıklar ve çölleşmelere neden olduğunu belirtti.

Bilim insanlarının küresel ısınma ve iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden kaynaklandığından hemfikir olduklarını ifade eden Çoban, atmosfere salınan gazların neden olduğu sera etkisinin küresel ısınmaya neden olduğunu vurguladı.

İnsanoğlunun bir bakıma kendi eliyle kendi sonunu hazırladığını savunan Çoban, şöyle konuştu:

"Allah bizi bazen bu tür musibetleri onu analım, ona dua edelim, ona yakaralım diye veriyor. Maalesef son 40 yılın en kurak mevsimini yaşıyoruz. Ellerimizi semaya kaldırıp Allah'a dua etmekten başka da çaremizin olmadığını görüyoruz. Çünkü bu iklim değişikliğinin nedeni yine insanoğlunun ta kendisi. En azından duayla bunun mevsim normallerine çekebilir diye düşünüyoruz. Allah dualarımızı kabul etsin inşallah, bu kuraklığı bir an önce üzerimizden alması için ona dua yakarıyoruz."

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolat ise kuraklığa tek çare olarak kar duasına çıktıklarını dile getirerek "Her sene bu zamanlar iş makineleriyle, kepçelerle karla mücadele yapıyorduk. Bu yıl ise kepçenin üzerine çıkmış değiliz, karla bir mücadelemiz olmadı. Bu hakikaten bizleri üzüyor, tedirgin ediyor." dedi.

Vatandaşlardan Kenan Yelken de 70 yaşında olduğunu, kentin tarihinde bir ilk yaşandığını ve kar duasına çıktıklarını kaydederek "1960'lı yıllarda sokaklarda kardan yürüyemezdik. Şimdi ise soğuktan üşümemiz gereken, sobanın yanında durmamız gereken bir zamanda, güneşte terleyecek bir hale geldik." değerlendirmesini yaptı.