18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Engel Tanımayanlar - Sporla hayata tutunup Avrupa şampiyonluğuna uzandı

Engel Tanımayanlar - Sporla hayata tutunup Avrupa şampiyonluğuna uzandı - Ağrı'da, 18 yıl önce ormanda çalışırken ayağına ağaç devrilmesi sonucu koltuk değneklerine mahkum olan Muhammet Ali Bulgay, spor sayesinde koltuk değneklerinden kurtulup başarıdan başarıya koştu - Vücut geliştirmede Türkiye ve Avrupa şampiyonluğu elde eden Bulgay, azmin engel tanımadığını gösterdi - Bulgay: - "Spordan sonra çok şükür çevremde olsun, ailemde olsun büyük bir değişiklik oldu.

4.07.2017 - 11:17
Evlendim, 2 kız çocuğum oldu. Spor hayatıma çok büyük şeyler kattı. Çok büyük bir değişim yaşadım. Çevremdeki bütün hayata küsmüş insanlara örnek olduğumu düşünüyorum"

AĞRI (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'da, 18 yıl önce ormanda çalışırken ayağına ağaç devrilmesi sonucu koltuk değneklerine mahkum olan Muhammet Ali Bulgay, spor sayesinde hem koltuk değneklerinden kurtuldu hem de vücut geliştirmede Türkiye ve Avrupa şampiyonluğuna imza atarak azmin engel tanımadığını ispatladı.

Muhammet Ali Bulgay'ın sol ayağına, 17 yaşındayken ailesinin geçimini sağlamak için çalıştığı ormanda ağaç devrildi. Yürüyemediği için koltuk değnekleri kullanmaya başlayan Bulgay, gördüğü fizik tedaviye rağmen sağlığına kavuşamayınca hayata küstü.

Yaklaşık 14 yıl koltuk değnekleriyle hayata tutunmaya çalışan Bulgay, 4 yıl önce tanıştığı antrenör Çetin Demir sayesinde vücut geliştirme sporuna başlayarak adeta yeniden doğdu.

Bulgay, sporla sağlığına kavuşarak hem koltuk değneklerinden kurtuldu hem de önemli başarılara imza attı.

Kısa geçmişine rağmen kariyerine, önce 3 Türkiye şampiyonluğu ve bir Türkiye ikinciliği sığdıran Bulgay, en son İspanya'da düzenlenen Tekerlekli Sandalye Vücut Geliştirme Açık Sıklet Avrupa Şampiyonası'nda mehter marşıyla çıktığı yarışmada kategorisinde birinci oldu.

Milli sporcu Bulgay, uluslararası bir organizasyonda birincilik kürsüsünde İstiklal Marşı'nı okutarak Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşadı.

Azmiyle dikkati çeken Bulgay, spordaki başarısını dünya şampiyonluğuyla taçlandırmak istiyor.

İstanbul'da 11-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek dünya şampiyonası milli takım seçmelerine hazırlanan Bulgay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş kazası nedeniyle yürüyemediğini ve hayata küstüğünü belirtti.

Kaza sonrası yaklaşık bir yıl hastanede tedavi gördüğünü ifade eden Bulgay, "Doktorlar 'Yürüyemez, ayağını keseceğiz' dediler. Ailem ve çevremdeki herkes çok üzülmüştü, şok olmuştuk. Benim gibi ailem de ayağımın kesilmesini istemedi. Koltuk değnekleri ile geziyordum." dedi.

- "Spor, hayatıma çok büyük şeyler kattı"

Spor sayesinde koltuk değneklerini attığını ve yürümeye başladığını anlatan Bulgay, şöyle konuştu:

"Benim yaşantım hep azim dolu olduğu için hayatı kolay kolay bırakacak bir insan değilim. Geçirdiğim kazadan sonra hayata kırgınlığım, küskünlüğüm oldu. Çevremle sürekli kavga halindeydim. Bunalımdaydım, kimse ile konuşmak istemiyor, herkesten kaçıyordum. Kaza, hayatımı allak bullak etti ama bu spor Allah'a binlerce kez şükür olsun ki beni topluma kazandırdı, başarılı bir sporcu, topluma örnek bir insan yaptı. Spordan sonra çok şükür çevremde olsun, ailemde olsun büyük bir değişiklik oldu. Evlendim, 2 kız çocuğum oldu. Spor, hayatıma çok büyük şeyler kattı. Çok büyük bir değişim yaşadım. Çevremdeki bütün engelli olsun, hayata küsmüş insanlara örnek olduğumu düşünüyorum."

- "Milli formayı, bu bayrağı taşımak çok büyük bir gururdu"

Milli takım formasını giymek için çok büyük mücadele verdiğini dile getiren Bulgay, "Çetin hocam sayesinde bu milli formayı, bu bayrağı taşımak çok büyük bir gururdu. Taşıyacağıma da inanıyordum. Başardım, Avrupa'ya gittim." dedi.

Bulgay, İspanya'da düzenlenen Tekerlekli Sandalye Vücut Geliştirme Açık Sıklet Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olacağına birçok kişinin inanmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Federasyon başkanım, il müdürüm ve Çetin hocam dışında kimse başaracağıma inanmıyordu. Benim her zaman inancım vardı. Hayata nasıl dört elle sarıldığım gibi Avrupa'da derece getireceğime de inandım. Milli forma ile İspanya'ya gitmek bana çok büyük bir motivasyon oldu. Avrupa'da birinci oldum ve herkese ayakta, İstiklal Marşı'mızı okutturdum. Bu, benim için büyük bir şeref ve gurur. Şimdiki hedefim dünya şampiyonasında derece getirmek."

- "İnsanlara örnek olmalı"

Antrenör Çetin Demir ise Muhammet ile ilk tanıştıklarında hayata küsmüş, psikolojisi bozuk bir görüntü sergilediğini söyledi.

Muhammet'in azimli bir sporcu olduğunun altını çizen Demir, "Engelli kelimesini kullanmak istemiyorum, Muhammet vücut rahatsızlığı olan bir arkadaşımızdı. İlk tanıştığımızda 48 kiloydu ve koltuk değneği ile geziyordu. Biraz uğraştık ve spora kazandırdık. " dedi.

Muhammet'in diğer sporculara da örnek olduğunu ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Muhammet'in azmi gerçekten rahatsızlığı olmayan insanlara bile örnek olmalı. Muhammet'in hedefi dünya şampiyonluğu. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Muhammet bu haliyle Avrupa şampiyonu oluyorsa diğer arkadaşlar neden dünya şampiyonu olmasınlar. Doğudayız, bu spor burada pek yaygın değil ama Muhammet'i örnek alan birçok genç bu spora yöneldi. Ağrı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp ve Spor Şube müdürümüz Cemil Budak bizi çok destekledi, her zaman yanımızda durdu. İş adamlarımızdan bu tür kardeşlerimize destek olunması gerekiyor çünkü gerçekten bu tür sporcuların desteğe ihtiyaçları var."

- "Azimle engelleri aştı"

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Cemil Budak da milli sporcu Muhammet'in çok azimli olduğuna dikkati çekti.

Muhammet'in antrenörü Çetin Demir sayesinde hayata bağlandığını anlatan Budak, "Değneklerle yürüyordu. Spor sayesinde değnekleri bıraktı ve hep böyle azimle engelleri aştı. Muhammet engelsiz sporculara da büyük bir engel teşkil ediyor. Eğer bu haliyle Avrupa şampiyonu olup, dünya şampiyonasına hazırlanıyorsa bizim diğer sporcularımızın örnek alıp daha büyük hazla çalışmaları gerekiyor." diye konuştu.