16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Engelleri "Engelsiz Yaşam Korosu" ile aşıyorlar

Engelleri "Engelsiz Yaşam Korosu" ile aşıyorlar - Tekirdağ'da down sendromlu, otizmli, görme ve bedensel engellilerin oluşturduğu "Engelsiz Yaşam Korosu" sayesinde, koro üyelerinin öz güvenleri arttı - Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Şerife Türüdü : - "Buraya gelen herkesin gelişimlerini tek tek takip ediyorum.

21.05.2017 - 11:04
Bizimle hiç konuşmayan kişiler sosyalleşmiş durumda" - Engelli Uğur Aslan : - "Türküler benim dostum gibi oluyor söyleyince. Anlatamadıklarımı insanlara türkülerle anlatmaya çalışıyorum"

TEKİRDAĞ (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Tekirdağ'da "Engelsiz Yaşam Korosu"nda yer alan down sendromlu, otizmli, görme ve bedensel engelliler, koro çalışmaları sayesinde öz güven kazandı.

Engelsiz Yaşam Derneği ve Süleymanpaşa Engelliler Koordinasyon Merkezi (SEKOMER) Başkanı Şerife Türüdü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronun kuruluşunun zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

Engelli bireyleri evden çıkartmanın çok zor olduğunu ancak bu durumu koro ile aştıklarını belirten Türüdü, şöyle konuştu:

"Küçük bir mekanda çalışmalarımıza başladık. Kış şartlarına rağmen koro kurulduktan sonra daha çok istekle gelip gitmeye başladılar. Gün geçtikçe koromuza daha çok kişi katılmaya başladı. İlk zamanlarda 5 kişilik bir gruptuk şu anda 25 kişilik bir koro grubumuz var. Bunların içerisinde görme engelli, bedensel engelli, down sendromlu, otizmli kardeşlerimiz var. Yaklaşık 10 konser verdik. Bu koroda en küçüğümüz 15 yaşında en yaşlımız ise 60 yaşında. Koromuzda Türk Halk Müziği söyleniyor."

"Koroya katıldıktan sonra kendisini iyi hisseden birçok arkadaşımız var." diyen Türüdü, "Engelsiz Yaşam Korosu Süleymanpaşa ilçesinde yaşayanlara bir lokomotif oldu. Şu anda o vagonları biz sürüklüyoruz. Biz burada koroda sadece şarkılarımızı söylemiyoruz birbirimizin her türlü dertlerimizi dinliyoruz. Her türlü sorunumuza derman olmaya çalışıyoruz. Ben bu koro ile birçok engelleri aştığımızı düşünüyorum. Buraya gelen herkesin gelişimlerini tek tek takip ediyorum. Bizimle hiç konuşmayan kişiler sosyalleşmiş durumda. Engelli olmayıp gönüllü dostlarımız da gelip bizimle beraber koroya katılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Türüdü, Süleymanpaşa Belediyesine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Hasan Sezai Tasavvuf Musikisi Araştırmalar Derneği Başkanı Necmi Özgül ise koronun 4 yıldır devam ettiğini ve koronun şefliğini üstlendiğini söyledi.

Engelliler ile birçok şeyin paylaşılabileceğini ifade eden Özgül, "Müzik paylaşılabilecek en güzel şeydi. Biz de onlarla beraber müziği paylaştık. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden konser vermek amacıyla teklifler alıyoruz ancak oralara gidecek halde değiliz daha. Buradaki arkadaşlarımızın hiçbirinin müzik eğitimi yoktu biz de en başından başladık. Zihindeki engelleri ne kadar çok kaldırırsak o kadar başarılı olacağız." dedi.

- Türküler benim dostum"

Tekerlekli sandalyesi ile koroda yerini alan Mustafa Tufan (59), kuruluş aşamasından itibaren koroda olduğunu belirterek, kendilerini izleyenlerin koroyu başarılı bulduklarını ve imrendiklerini vurguladı.

Doğuştan görme engelli Uğur Aslan (27), koroda bağlama çaldığını ve çok güzel vakit geçirdiğini anlatarak, "Türküler benim dostum gibi oluyor söyleyince. Anlatamadıklarımı insanlara türkülerle anlatmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Gülşah Yerimer (29) de koroda yer almanın kendisine enerji verdiğini ifade etti.

Ev hanımı olan ve gönüllü olarak engelli bireylerle koroda yer alan Nezaket Kıyak ise koroda yer alan engelli arkadaşlarına manevi desteği verdiğini kaydetti.