26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

"Engelsiz Tatlar" projesiyle damakları tatlandıracaklar

"Engelsiz Tatlar" projesiyle damakları tatlandıracaklar - Yüzde 40 bedensel engelli 10 Roman kadın, proje kapsamında aldıkları aşçılık eğitimin ardından iş sahibi olacak - Kadınlar, şarkılar türküler söyleyerek damakları tatlandıracak yemekler hazırlıyor EDİRNE (AA) - Edirne Valiliği himayesinde, Türkiye İş Kurumu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi (SODAM) iş birliğinde, yüzde 40 bedensel engelli kadının aşçılık eğitimi aldığı "Engelsiz Tatlar" projesi başladı.

20.07.2017 - 13:08

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezinin mutfağında hafta içi her gün 8 saat usta öğretici eşliğinde mutfak adabı ve Türk yemek kültürüne yönelik eğitim alan 10 Roman kadın, 5,5 aylık mutfak tecrübesinin ardından iş sahibi olacak.

Evlerindeki işleri bitirdikten sonra merkeze gelen kadınlar şarkılar türküler söyleyerek damakları tatlandıracak yemekler hazırlıyor.

SODAM Proje Koordinatörü Nazlı Neşe Kaymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin dezavantajlı gruptaki kadınların istihdama erişimine katkıda bulunacağını söyledi.

"Engelsiz Tatlar" projesini, Türkiye İş Kurumunun finanse ettiğini belirten Kaymak, "Hedef grubumuzdaki 10 dezavantajlı kadın bu atölyemizde aşçı yardımcılığı eğitimi almaktadır. Eğitimleri sonunda da kadınlar taahhütname ile işe yerleştirilecektir. Yüzde 40 ve üzeri bedensel engeli olan 10 Roman kadın eğitimlerine devam etmektedir. Eğitim faaliyetlerimiz dışında da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinlikleri kapsamında tanıtım standı açtık. Ayrıca çeşitli işlemlerle de iş birliğine gidildi." diye konuştu.

Kaymak, engelli kadınlara psikolojik destek de verildiğini belirtti.

-"Mutfak adabı ve kurallarını öğreniyorlar"

Usta öğretici Emel Yeşilyurt da kadınlara Türk mutfağındaki tüm yemekleri öğrettiklerini ifade etti. Eğitimlerde, çorba, etli ve sulu yemek, tatlı, salata çeşitlerini yaptıklarını aktaran Yeşilyurt, "Kadınlarımız burada deneyim kazanacaklar. Sektöre yerleştiklerinde nasıl davranmaları gerekiyor, sektörde çalışırken nelere dikkat etmeleri gerekiyor, bunlarla ilgili kuralları da öğrenecekler" dedi.

Eğitime katılan ev hanımı Evrim Alkaya ise sadece kuru fasulye ve pilav yapmayı bildiğini ancak eğitimler sayesinde çok çeşit yemek yapabildiğini belirtti. Engelli olmasına rağmen iş yaşamında yer alabileceğini aktaran Alkaya, ileride kendisine ait hamur işine yönelik iş yeri açmak istediğini kaydetti.

Ev hanımı Fahriye Şengerli de hem yemek çeşitlerini öğrendiklerini hem de SODAM kreşindeki çocuklara yemek çıkardıklarını anlattı.

Ev hanımı Neşe Kaba, yemek yaparken hep birlikte şarkılar söylediklerini ayrıca mutfak adabı ve kurallarını da öğrendiklerini kaydetti.