29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Engelsiz Üniversite Ödülleri sahiplerini buldu

Engelsiz Üniversite Ödülleri sahiplerini buldu - YÖK Başkanı Prof.

15.05.2018 - 12:43
Dr. Yekta Saraç: - "Önümüzdeki öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanının yüzde 10'u engelli öğrenciler için ayrıldı" - "(Kudüs'te yaşanan olaylar) Emperyalist Batı çirkin yüzünü, zalim karakterini bu topraklarda bir kez daha gösterdi, her zaman yaptığı gibi katliam yaptı. Bilimsel düzeyde, akademik nitelikte mazlum bir halkın varoluş mücadelesine nasıl destek verebiliriz, bu konuyla ilgili de çalışıyoruz"

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanının yüzde 10'unun engelli öğrenciler için ayrıldığını bildirdi.

YÖK Başkanlığında, YÖK Engelsiz Eğitim Çalıştayı ve Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni düzenlendi.

Törene, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay, ödül alan üniversitelerin rektörleri ve öğretim üyeleri katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, törende yaptığı konuşmada, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması sırasında İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırısını kınadı.

İsrail'in saldırısının insanlık dramı olduğunu ifade eden Saraç, "Emperyalist Batı, çirkin yüzünü, zalim karakterini bu topraklarda bir kez daha gösterdi, her zaman yaptığı gibi katliam yaptı. Bilimsel düzeyde, akademik nitelikte mazlum bir halkın varoluş mücadelesine nasıl destek verebiliriz, bu konuyla ilgili de çalışıyoruz." dedi.

Dünya'da birçok ülkede yükseköğretime erişimin yüzde 50 oranında arttığını belirten Saraç, Türkiye'de de yükseköğretime erişimin artık bir sorun olmadığının en önemli göstergesinin, 2017 yılı Dünya Ekonomi Forumunun Türkiye raporu olduğunu aktardı.

Rekabet ve ihtisaslaşmanın nitelikli bilgi ve nitelikli insan gücü kavramlarıyla YÖK'ü yeniden şekillendirdiğini ifade eden Saraç, üniversitelerin toplumun şartlarına, ihtiyaçlarına, fırsat eşitliği çerçevesinde yükseköğretime erişim taleplerine de duyarlı olması gerektiğine işaret etti.

- "Üniversitelerde 39 bin 229 engelli öğrenci var"

YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretim sisteminde yaklaşık 7 milyon 600 bin öğrenci olduğunu belirterek, bu öğrencilerden 39 bin 229'unu engelli öğrencilerin oluşturduğunu bildirdi. Engelli olduğunu saklama ihtiyacı hisseden öğrenciler bulunduğunu dile getiren Saraç, öğretim üyelerinden bu öğrencilere erişilerek ihtiyaçlarının tespit edilmesini ve sorunlarına çözüm bulmalarını istedi.

"Öğrenci dostu yeni YÖK" olarak, tüm öğrencilerin yükseköğretime erişimini önemsediklerini ifade eden Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelli öğrencilerimize engelsiz bir eğitim öğretim ortamı sağlamak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarına girişte özel yetenek sınavına başvuracak engelli adaylarımız için kararlar aldık.

Sadece özel yetenek sınavında geçerli olmak üzere kullanılacak baraj puanının sınavın yapıldığı yıl dahil olmak üzere 2 yıl süreyle geçerli olmasına karar verildi. Özel yetenek sınavına girmek için baraj puanını geçen öğrencilerimiz bu puanı iki yıl süreyle kullanabilecek.

Uzun süredir tartışılan bir konuyu çözüme kavuşturduk ve yeni bir yaklaşım getirerek özel yetenek sınavında engelli öğrenci kontenjanı ayırdık. Önümüzdeki öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanının yüzde 10'u engelli öğrenciler için ayrıldı. ÖSYM tarafından engelli adaylarımız için dezavantajları önleyen, adaylar arasında eşitliği sağlayan sınav uygulamaları yürütüldüğünü de hatırlatmak gerekir."

YÖK Başkanı Saraç, üniversite kampüs sınırları içerisinde engelli bireylerin tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların tespiti ve başarılı bulunan yükseköğretim kurumlarının ödüllendirilmesi ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması adına Engelsiz Üniversite Ödülleri uygulamasını başlattıklarını anlattı.

Saraç, "Engelsiz Üniversite" bayraklarının, Mekanda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak), Sosyokültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) kategorilerinde verilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

- "Engellilere bakış açısında önemli adımlar attık"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Karabay da engelliliğin sadece fiziksel ve zihinsel olmadığını, zihinlerde ve kalplerde de bulunduğunu söyledi.

Son 16 yılda engellilere yönelik çalışmalarda önemli adımlar atıldığını aktaran Karabay, Bakanlığın engellilere yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü, bu kapsamda engellilerin ailelerinin yanında desteklenmesinin hedeflendiğini belirtti.

Karabay, 504 bin engellinin aile yanında desteklendiğini, 23 bin engelliye bakım ve rehabilitasyon hizmeti verildiğini ifade etti.

Karabay, "Bundan 16 yıl önce kamuda 5 bin 500 civarında engelli kamu görevlisi varken bugün bu rakam on kat arttı. Eğitimde, istihdamda çok önemli gelişmeler kaydettik. Herşeyden önce engellilere bakış açısında ülkede önemli adımlar attığımızı düşünüyorum." dedi.

Eğitimin önemine işaret eden Karabay, engellilerin toplumun her alanında yer alması gerektiğini, üniversitelerin de üzerine düşen görevi yerine getirdiğini vurguladı.

- "Üniversitelere teşvik olması açısından ödül töreni düzenlendi"

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi ve Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan da Engelsiz Üniversite Ödülleri'ne ilişkin bilgi verdi.

Üniversitelerin engelli öğrencilere erişilebilir hale gelmesinde uygulamada sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Tufan, iyi uygulama örneklerini göstermek ve üniversitelere teşvik olması açısından bu ödül töreninin düzenlendiğini söyledi.

Tufan, ödüllerin ikiye ayrıldığını bunlardan birinin bayrak ödülleri, diğerinin ise engelsiz program nişanları olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından 35 üniversitenin katılımıyla Engelsiz Üniversite bayrakları, engelsiz program nişanları ile sertifikalar üniversitelere takdim edildi.

Törende, İstanbul'un Beykoz semtinde yaşayan ve dünyaca ünlü besteci Mozart'la aynı müzik kulağına sahip 19 yaşındaki otizmli Yunus Yazar da piyano çaldı.

Törenin ardından program, YÖK Engelsiz Eğitim Çalıştayı ile devam etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, program değişikliği nedeniyle törene katılamadı.