16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Erkenek Tüneli açılış töreni (1)

Erkenek Tüneli açılış töreni (1) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: - "Bolu Dağı Tüneli'nden 17 yılda çıkabilmiş bir ülkeden 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik" - "Artık 80 yılda yapılan 50 kilometreye karşılık biz bir yılda onun daha fazlasını yapıyoruz.

28.05.2017 - 17:12
Sadece bu sene bitireceğimiz tünel 68 kilometre ve bunun önemli bir kısmı Malatya'da" - "Ülke genelinde 80 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken biz bunu bugün 25 bin 350 kilometreye çıkarmış durumdayız"

MALATYA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bolu Dağı Tüneli'nden 17 yılda çıkabilmiş bir ülkeden 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik." dedi.

Arslan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile Doğu Anadolu'yu Malatya üzerinden Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak D-850 Karayolu üzerindeki Erkenek Tüneli'nin açılış törenine katıldı.

Arslan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 14 yıldır coğrafyasının kıymetini bilerek Asya ile Avrupa arasında köprü konumunda olan Anadolu'nun hakkını bölünmüş yollarla, demiryollarıyla, havaalanları, denizcilik ve haberleşme sektörüyle verdiğini söyledi.

Avrupa ile Asya arasında taşınan yük miktarının neredeyse milyar tonlara ulaştığını aktaran Arslan, şöyle devam etti:

"Bulunduğumuz coğrafyada ayrıca 1,5-2 milyar insana 3,5-4 saatlik uçuş mesafesiyle erişebiliyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliği, başbakanımızın önderliğinde bu coğrafyanın hakkını verirken insanımızın sosyal refahını artırmak, daha kolay erişebilir, ulaşabilir hale getirmek ama aynı zamanda ticaretimizin önünü açmak, ülkemizin büyümesini sağlayacak sanayinin, endüstrinin önünü açmak ve ülke ekonomisini büyütmek. Avantajlı olan bu coğrafyadan daha fazla avantaj elde ederken ülkemize katma değer oluşturmak, ekonomiye büyüktmek. Bunları yaparkende doğu-batı aksında ana koridorları yapıyoruz. Aynı zamanda kuzey-güney aksında da belirlediğimiz 18 büyük önemli ana koridoru tamamlıyoruz."

- "Malatya çok önemli bir kavşak"

Arslan, Malatya'nın çok önemli ana kavşak halinde olduğuna değinerek, kenti gerek doğu-batı gerekse kuzey-güney aksında bu kavşağın hakkını vermek adına bölünmüş yollarla, köprülerde, tünellerle, viyadüklerle daha güzel hale getirdiklerini ifade etti.

Erkenek geçidinin kış şartlarındaki zorluğuyla bilindiğine değinen Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle yük taşıyan ağır vasıtaların kışın buralarda neler çektiğini hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz. İşte geçit vermeyen Erkenek geçidinin, Erkenen tüneliyle geçit verir hale gelmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımın talimatları, Başbakanımızın bakanlığı döneminde verdiği kararlarla bu süreç başladı. Zor bir güzergahta çalıştığımızı da biliyoruz o nedenle biraz da uzadı. Fakat bugün memnuniyetle görüyoruz ki 80 yılda bu ülkede 50 kilometre tünel yapılmışken ve Bolu Dağı Tüneli'nden 17 yılda çıkabilmiş bir ülkeden 14 yılda 300 kilometrenin üzerinde tünel yapan bir ülke haline geldik. Artık 80 yılda yapılan 50 kilometreye karşılık biz bir yılda onun daha fazlasını yapıyoruz. Sadece bu sene bitireceğimiz tünel 68 kilometre ve bunun önemli bir kısmı Malatya'da."

Bakan Arslan, Erkenek Tüneli'nin yarım saatte gidilen mesafeyi 3-4 dakikaya düşüreceğini belirterek, "Sadece Malatya'nın değil Adıyaman'ın da aynı zamanda hizmetini görecek, ülkemizin Karadeniz'in de Akdeniz'in de. Güzergah üzerindeki bütün illerin seyahatini kolaylaştıracak, yük taşıması anlamında ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Erkenek Tüneli'nde dünden bugüne emeği olanlara teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye genelinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Ahmet Arslan, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde 80 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yapılmışken biz bunu bugün 25 bin 350 kilometreye çıkarmış durumdayız. Aynı şey Malatya'da da var. Malatya'da 80 yılda 36 kilometre bölünmüş yol yapılmışken 14 yılda yapılan miktar 363 kilometre. Malatya'daki bölünmüş yol ağı da aşağı yukarı 11 kat artmış durumda."

(Sürecek)