25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü

Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99.

13.02.2017 - 12:47
yıl dönümü

- Erzincan Belediye Başkanı Başsoy: - "13 Şubat Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarih aynasından bugüne bakmamızı sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir"

ERZİNCAN (AA) - Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

1. Dünya Savaşı yıllarında Rus işgaline uğrayan Erzincan'ın kurtuluşu sebebiyle Erzincan Belediyesi karşısındaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, törende yaptığı konuşmada, kurtuluş destanının sadece Erzincan’ın değil, Edirne’den Kars'a, Erzurum’a, Gaziantep’e, Urfa’ya, İzmir’e topyekun Türk milletinin var olma ve yok olma adına yaptığı kurtuluş destanı olduğunu söyledi.

Milli şuurun canlı tutulması, tarihi gerçeklerin ışığında yeni bir gelecek inşa edilmesi ve hafızaların uyarılıp yeni hamlelerle bir diriliş için harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Başsoy, şöyle devam etti:

"Bugün ekmeğiyle doyduğumuz, suyuyla can bulduğumuz güzel Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtarılışının 99. yıl dönümünü kutluyor olmanın engin mutluluğunu hep birlikte bir kez daha yaşıyoruz. Erzincanlılar, işgalci Rus birlikleri ve onların iş birlikçisi Ermeni çetelerine karşı tek yumruk olarak amansız bir mücadeleye girişmişlerdir. 1916 ve 1918 tarihleri arasında vatan topraklarımızda hangi zulüm var ise ilimizde de bu vahşetler devam ediyordu. Türk milletinin kahraman evlatları, 13 Şubat 1918 Çarşamba günü Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa ile Batı Dersim Komutanı Binbaşı Halit beyin emrindeki kuvvetlerle taarruza geçmiş, albay Morel ve emrindekiler Çardaklı Boğazı ve Fırat Vadisi'nden başlayan taarruzla geri çekilmişlerdir."

Başsoy, asil milletin Türkiye üzerinde oynanan oyunları, ülkenin birliğine yönelik tezgahları görüp bu tezgahları kıracak sağlam iradeyi tarih boyunca ortaya koyduğunu belirterek, milletin bu kararlı iradesini bugün de ortaya koyduğunu ifade etti.

Milletin, yatağında uyurken şehit edilen polisleri, eşinin yanında şehit edilen subayı, Beşiktaş’ta alçakça katledilen vatan evlatlarını, Reina’da öldürülen masum vatandaşları, Ankara’da, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’daki şehitler ile İzmir’de katledilen Fethi Sekin'i unutmayacağını anlatan Başsoy:

"Bugün PKK, PYD, YPG, DHKP/C ve FETÖ terör örgütlerini başımıza musallat edenler Mohaç’ı, Malazgirt’i, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı'nı, Sakarya’yı, Dumlupınar’ı unuttular. Galiçya’nın buzullarından, Yemen'in kızgın çöllerine kadar verilen mücadeleyi, kahramanlıklarımızı unuttular. Onlar 15 Temmuz’da bayraklaşan vatan evlatlarını unuttular. Erzincanlılar tarih boyunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yakmış oldukları milli mücadele ateşine gönülden inanmış, Cumhuriyet'in temel niteliklerini özümsemiş, yakılan hürriyet meşalesinin altında bir nefer olmayı kendine onur ve şeref kabul etmiştir. Tarih bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 13 Şubat Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarih aynasından bugüne bakmamızı, sağlayan müstesna zaman dilimlerinden biridir. Bugün bize emanet edilen bu kadim coğrafyada, birbirimizi hazmedebilme kültürünün geliştiği, eşitlik ve sosyal adaletin hız kazandığı bir Erzincan bizim hayalimizdir."

Törene, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Erzincan milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayram, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutan Vekili Albay Sebahattin Türker ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Protokoldekiler daha sonra Erzincan Belediyesi Sergi Salonu'ndaki "Osmanlı Arşivi Belgeleri ile 1. Dünya Savaşı'nda Erzincan" ve "1939 Depremi Öncesi Erzincan" resim sergilerinin açılışlarını yaptı.