29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü

Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.

13.02.2018 - 12:38
yıldönümü

- Erzincan Belediyesi önünde Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'ın katılımıyla tören düzenlendi

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü, Erzincan Belediyesi önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşen törende, Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti 65. Hükümeti adına Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu da kurumları adına anıta çelenk koyarken, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Belediye Başkanı Başsoy, konuşmasında, kentin kurtuluşunun haklı ve onurlu gururunu yaşadıklarını belirterek, "Dünyanın gördüğü en kanlı savaşların ilki olan 1. Dünya Savaşı'nın en hararetli döneminde, Sarıkamış Allahuekber dağlarında adeta bir gül bahçesine girercesine, vatanın mukaddes toprağına düşen o yiğitler, bir destanla bu dünyadan giderken, Rus orduları da Erzurum ve Erzincan'ı işgal ediyorlardı." dedi.

Başsoy, "İki yıl süren bu esaret, Osmanlı ordularının Erzincan'ı geri almasıyla sona eriyordu. 1916-1918 yılları arasındaki iki yıllık esaret sürecinde, hem Rus işgali hem de Ermenilerin yaptıkları zulümler bir daha silinmemek üzere Erzincanlının zihnine ve tarihe kazındı. Erzincan'ın kurtuluşunda Kazım Karabekir ile Halit Bey, azimle mücadele ederek Rus ve Ermeni birliklerinin Doğu'dan atılmasını sağladılar. 13 Şubat 1918 tarihi, bizim için sonsuza kadar bağımsız yaşayacağımız bir dönemin tarihidir." ifadelerini kullandı.

Törene ayrıca Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, çeşitli kurumların yöneticileri, askeri erkan, gaziler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Yılmaz, program sonrası beraberindekilerle Erzincan Belediyesi tarafından açılan kurslara katılanların ürünlerinden oluşan serginin açılışını yaptı.