29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Erzurum'da 5 öğretmenin "FETÖ" davası

Erzurum'da 5 öğretmenin "FETÖ" davası - FETÖ elebaşı Gülen'i savunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet ve AK Parti'ye hakaretlerde bulundukları gerekçesiyle 5 sanığın, "terör örgütü üyesi" olmak suçundan yargılanmasına devam edildi - Tutuksuz yargılanan sanıklardan Çelenkoğlu, örgütün haberleşme sistemi "ByLock"u kullandığı belirlenince tutuklandıERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'i savunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet ve AK Parti'ye hakaretlerde bulunduğu iddia edilen eski öğretmen Cevdet Arslan'ın da yer aldığı 5 eski öğretmenin "terör örgütü üyesi" olmak suçundan yargılanmasına devam edildi.

19.07.2017 - 17:43

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ahmet Ziyaeddin Çelenkoğlu ile sanık avukatları katıldı.

Duruşmaya, tutuklu olarak yargılanan sanıklar Ufuk Gürbüz, Cevdet Arslan, Mustafa Koçak ile Abdullah Keleş, tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Sanık Çelenkoğlu, savunmasında, ByLock programını cezaevine girdikten sonra televizyondan duyduğunu iddia ederek, "Kesinlikle bu programı indirmedim. Bir hata üzerine 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldum. Tekrar bir hata üzerine cezaevine girmek istemiyorum." dedi.

Koçak ise hakkında düzenlenen iddianamede terör örgütü üyeliğine delil olarak gösterilenin tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, şunları ifade etti:

"Bank Asya'ya para yatırdığım iddia edilmektedir ancak benim bankada hesabım dahi bulunmamaktadır. Tanık beyanında sosyal medyada paylaşımlarda bulunduğum söyleniyor. Benim Whatsapp haricinde başka bir sosyal medya hesabım bulunmamaktadır. Hakkımda yakalama kararı bulunduğunu öğrendiğimde kendiliğimden savcılığa gittim. Tahliyemi talep ediyorum."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gürbüz, Arslan, Koçak ile Keleş'in tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanık Çelenkoğlu'nun ise "ByLock" kullandığının belirlenmesi sebebiyle tutuklanmasına karar verip duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tamamı eski öğretmen ve örgütle ilişkili Aktif Eğitim Sendikası üyesi olan sanıklardan Ahmet Ziyaeddin Çelenkoğlu ve Ufuk Gürbüz'ün cemaat sohbetlerine katıldığı belirtilerek, bu kişilerden söz konusu yapıya ait yayın organlarının ele geçirildiği aktarılıyor.

İddianamede, hakkında Oltu İmam Hatip Lisesi'nin ihalelerini örgüt yanlılarının alması için çaba sarf ettiği, himmet ve cemaat toplantıları düzenlediği, radikal şekilde Fetullah Gülen bağımlısı olduğu, Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ve FETÖ'yü savunduğundan hakkında disiplin soruşturmaları açılan eski Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Cevdet Arslan'ın ise Gülen'i savunarak hükümet ve AK Parti'ye hakaretlerde bulunduğu, 17-25 Aralık sürecinden sonra da FETÖ'yü savunmaya devam ettiği kaydediliyor.

Bir soruşturma çerçevesinde açığa alınan bir cumhuriyet savcısının damadı olan Arslan'ın, köylere giderek Gülen lehine sohbetler düzenlendiği, örgüt lehine çalışmalar yaptığı ve para yardımlarında bulunduğu anlatılan iddianamede, bu sanığın söz konusu yapının Oltu ilçesinde ileri gelenlerinden biri olduğu ifade ediliyor.

İddianamede, Aktif Eğitim Sendikasının Oltu temsilci olan Abdullah Keleş'in adreslerindeki aramada örgüte ait yapıya ait birçok yayın ele geçirildiği belirtilerek, özellikle örgüt lideri Gülen'in ismi yazılı tablonun Keleş'in evinin duvarında asılı olduğuna işaret ediliyor.

Mustafa Koçak'ın da örgütün sohbet ve himmet toplantılarına sık sık katıldığı, 17-25 Aralık sürecinden sonra hükümet aleyhine konuştuğu, hem sosyal medyada hem de toplum içinde FETÖ'yü savunan söylemlerde bulunduğu, Bank Asya'ya para yatırdığı, diğer öğretmen ve öğrencileri cemaate yönlendirdiği anlatılan iddianamede, sanığın Gülen'in isminin yazılı olduğu bir broşürü duvarına astığı bildiriliyor.

İddianamede, sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyor.