18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Erzurum'da terör örgütü PKK/KCK davası

Erzurum'da terör örgütü PKK/KCK davası - Terör örgütü PKK/KCK'nın sözde mahalle ve köy komisyonu listesinde isimleri olduğu iddiasıyla ikisi tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyetinin ilk duruşmada 'adli kontrol ve yurtdışı yasağını kaldırması üzerine bazı sanıklar "devletimiz var olsun" şeklinde bağırdı - Sanık E.

20.09.2017 - 14:59
K: - "O dönemde 3 ayda bir siyasi parti açılıp kapanıyordu. DTP, HDP veya DBP mi bilmiyorum. Öyle hızlı açılıp kapanıyordu ki hızına yetişemiyordum. Hangi siyasi parti için seçim çalışması yaptığımı hatırlamıyorum"

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde mahalle ve köy komisyonu listesinde adları bulunduğu iddiasıyla ikisi tutuklu 45 sanığın "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz yargılanan 38 sanık ve avukatları hazır bulundu. Dava kapsamında Van T Tipi Kapalı Cezaevi ile Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Veysel K. ve Yavuz K, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlantı sağlanamadığı için duruşmaya katılmadı.

Sanık N.Ç, yaptığı savunmada, üzerine atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmediğini ve suçsuz olduklarını öne sürdü.

Kendisinin sadece bir siyasi parti üyesi olduğunu belirten N.Ç, "Bunun dışında hiçbir örgütsel faaliyetim olmamıştır. Burada bulunan bir kısım arkadaş ile 2009 yılı seçimlerinde beraber çalıştık. Bu listeyi kim hazırlamış ise o komplo yapmıştır. Bunu bu kişinin bir an önce bulunarak cezalandırılmasını talep ediyorum." dedi.

- "3 ayda bir siyasi parti açılıp kapanıyordu"

Sanık E.K. da söz konusu olayların hiçbir şekilde örgütsel boyutu içinde yer almadığını iddia etti.

Dosya kapsamında alınan bilgilerin 2009 yılına ait olduğunu ve o dönemde hangi parti için siyasi çalışma yaptığını hatırlamadığını ileri süren E.K, "O dönemde 3 ayda bir siyasi parti açılıp kapanıyordu. DTP, HDP veya DBP mi bilmiyorum. Öyle hızlı açılıp kapanıyordu ki hızına yetişemiyordum. Hangi siyasi parti için seçim çalışması yaptığımı hatırlamıyorum. Bu süreçten sonra herhangi bir siyasi faaliyet içinde yer almadım." diye konuştu.

Duruşmada söz alan diğer sanıklar da terör örgütü ile herhangi bir bağlantılarının olmadığını ve terör örgütü adına faaliyet yürütmediklerini savundu.

Mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol ve yurtdışı yasağını kaldırarak, ifadelerinin tamamlanması dolayısıyla bir sonraki duruşmadan vareste tutulmalarını kararlaştırdı. Heyet ayrıca, çeşitli gerekçelerle gelmeyen diğer 5 sanığın ifadelerinin sonraki duruşmada alınmasına hükmederek davayı erteledi.

Bazı sanıklar, mahkeme heyetinin aldığı bu karar üzerine duruşma salonunda "devletimiz var olsun" şeklinde bağırdı.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede sanıkların, terör örgütü PKK/KCK'nın mahalle ve köy komisyonu listesinde yer aldıkları, örgüt adına faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.