29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

EYOF'ta sporculara "can kurtaran" oldular

EYOF'ta sporculara "can kurtaran" oldular - Erzurum'un ev sahipliğinde 11-18 Şubat'ta gerçekleştirilen EYOF 2017'de görev alan ve aralarında Türkiye'nin ilk kayaklı UMKE ekibinin de yer aldığı sağlık personeli, yarışlarda yaralanan 24 sporcuya sağlık hizmeti verdi - EYOF Sağlık ve Anti-Doping Direktörü Dr.

19.02.2017 - 15:16
Bedir: -"Sağlık ekiplerimizin bu çalışmaları EYOF Tıbbi Delegasyonunca takdirle karşılanmış, yaralanmalara karşın anında müdahalelerde bulunan ekiplerimiz uluslararası delegasyonca memnuniyetle karşılanmıştır"

ERZURUM (AA) - Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı 13. Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nde (EYOF 2017) görev alan ve aralarında Türkiye'nin ilk kayaklı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) de yer aldığı sağlık personeli, yarışlarda yaralanan 24 sporcuya sağlık hizmeti verdi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 11-18 Şubat tarihleri arasında Erzurum'da gerçekleştirilen EYOF 2017 çerçevesinde aylar öncesinden çalışmalarına başlayan sağlık ekiplerinin, 9 dalda oynanan oyunlarda en küçük yaralanma olayına bile anına müdahale ederek, başarıyla gerçekleştirilen organizasyonda sağlık alanında da ülkenin yüz akı olmayı başardığı belirtildi.

Yaklaşık 3 ay önce ekiplerini oluşturan 112 Acil Komuta ile EYOF Sağlık ve Anti-Doping merkezilerinin 13 ilden birer ambülans, 54 doktor, 135 sağlık personeli, 48 gönüllü, 20 gıda kontrol personeli, 12 doping kontrol görevlisiyle festival boyunca çalışma yürüttüğü anlatılan açıklamada, organizasyon kapsamında yalnıza EYOF katılımcılarına hizmet veren ayrı bir 112 Çağrı Merkezi kurulduğu ve bu merkezde İngilizce ve Rusça başta olmak üzere yabancı dil bilen gönüllülerin görev aldığı aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Erzurum 112 Acil Komuta Merkezi Başhekimi ve EYOF Sağlık ve Anti-Doping Direktörü Dr. Gürsel Bedir, EYOF'ta özellikle Alp disiplini ve snowboard pistlerinde özel önlemler aldıklarını söyledi.

Düşme ve yaralanmalar nedeniyle kayaklı sağlık ekipleri ve diğer acil sağlık ekiplerinin saniyelerle yarışarak müdahale ettikleri sporcuları kısa sürede EYOF Kliniğine naklettiklerini belirten Bedir, şunları kaydetti:

"Pistlerin başlangıç ve bitiş noktalarında kayaklı sağlık ekiplerimiz hazır bekletildi. Kayak pistlerinden kızaklı sedyeyle vaka indirebilen Türkiye'nin ilk kayaklı UMKE ekibi ile festival süresince kayak pistlerinde yaralanan 14 sporcuyu Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde oluşturduğumuz EYOF Kliniği'ne naklettik. Bunların dışında 2 sporcuyu menisküs yırtığı, 8 sporcuyu ise el bileği ve kalça kemiği kırıkları, omuz, göğüs ve kafa travmaları nedeniyle tedavi altına aldık. Sağlık ekiplerimizin bu çalışmaları EYOF Tıbbi Delegasyonunca takdirle karşılanmış yaralanmalara karşın anında müdahalelerde bulunan ekiplerimiz uluslararası delegasyonca memnuniyetle karşılanmıştır."

Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik de oyunların başlamasından aylar önce ciddi hazırlıklar yaparak, en küçük bir yaralanmaya karşı anında müdahale edebilen bir ekibin çok başarıyla görev yaptığını dile getirdi.

Sağlık personelinin soğuk havaya rağmen gece gündüz görevlerini yürüttüğünü anlatan Vançelik, "Her türlü görevi başarıyla yerine getiren ve ülkemizin sağlık alanındaki başarılarını bu önemli organizasyonla taçlandıran tüm mesai arkadaşlarımı kutluyorum." dedi.