28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Fazilet"ten gelen sinyaller Nil Nehri'nde kesildi

"Fazilet"ten gelen sinyaller Nil Nehri'nde kesildi - Kızılırmak Deltası'nda 2 yıl önce göç yollarının izlenmesi için 5 yavru leyleğe takılan çiplerden gelen son sinyal de kesildi - Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Albayrak: - "Sadece Çad'a giden 'Fazilet' adlı leylekten sinyal geliyordu.

20.03.2018 - 10:27
Bu yıl Türkiye'ye gelmesini bekliyorduk ancak Nil Nehri üzerinde onun da geçen hafta sinyali kesildi"

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ) desteği ile 5 yavru leyleğe takılan çiplerden gelen son sinyal de kesildi.

Deltada 2 yıl önce ağustos ayında leyleklerin göç yollarının izlenmesi için 5 yavru leyleğe çip takıldı. "Delta" ve "Irmak" adı verilen 2 leylek Türkiye'den çıkmadan yüksek gerilim hatlarına takılarak telef oldu.
Gelen sinyallerden, "Kızılırmak" adı verilen leyleğin Sudan'a, "Samsun" adı verilenin Ürdün'e ve "Fazilet" adlı leyleğin de Çad'a ulaştığı tespit edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leylekleri çip sayesinde sürekli takip ettiklerini söyledi.

Yavru leyleklerin hangi ülkelere gittikleri koordinatlarıyla birlikte takip edildiğini aktaran Albayrak, "Fakat 2 yavru leylek zaten Türkiye'den çıkamadan elektrik tellerine takıldı. Sudan ve Ürdün'e giden 2 leyleğin de sinyali kesildi. Sadece Çad'a giden 'Fazilet' adlı leylekten sinyal geliyordu. Mozambik'e gitmiş ve oradan göç yoluna geçmişti. Biz bu yıl Türkiye'ye gelmesini bekliyorduk ancak Nil Nehri üzerinde onun da geçen hafta sinyali kesildi." dedi.

Albayrak, leyleklerin dönüşü için Kızılırmak Deltası'nda hazırlık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bebeğimiz gibi onları yolcu ettik ve 2 yıl bekledik. Sinyaller kesilmeseydi leyleklerin hikayesini yazacaktık. Leylekler ile ilgili konuşulan çok şey var ama somut veri olarak yoktu. Sıcaklar başladı, leylekler Türkiye'ye dönmeye başladı. Eğer sinyal kesilmemiş olsaydı, büyümüş olarak geleceklerdi ve daha iyi gözlemleyecektik."

Albayrak, 5 leyleğin sinyallerinin kesilmesi nedeniyle istedikleri verileri toplayamadıklarını, bu yıl yeniden yavru leyleklere çip takacaklarını söyledi.