29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

FETÖ/PDY mensupları "Coco" uygulamasıyla haberleşmiş

FETÖ/PDY mensupları "Coco" uygulamasıyla haberleşmiş - Erzurum'da, FETÖ/PDY ile irtibatlı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan ve aralarında örgütün firari olan sözde "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz ile bir irtibatı olup olmadığı araştırılan Kemal Genç Ç'nin de yer aldığı 6 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor - Zanlılardan Kemal Genç Ç'nin cep telefonunun incelenmesi sonucu, örgüt mensuplarının sesli ve görüntülü olarak iletişim sağlanabilen, grup sohbetlerine imkan tanıyan ve yer tespitini zorlaştıran "Coco" adlı uygulama ile haberleştikleri belirtildiERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda yakalanan bir kişinin cep telefonunun incelenmesi sonucu, örgüt mensuplarının gizli haberleşme ağı ByLock dışında sesli ve görüntülü iletişim sağlanabilen "Coco" isimli bir başka uygulama üzerinden haberleştikleri belirtildi.

28.03.2017 - 21:14

FETÖ/PDY'ye yönelik Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, terör örgütünün faaliyetlerinin ortaya çıkartılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bu çerçevede kentte bir süre önce operasyon düzenleyen ekipler, aralarında Kemal Genç Ç'nin de yer aldığı ve örgüt ile irtibatlı oldukları belirtilen 6 kişiyi gözaltına aldı.

Bu kişilerin bulundukları adreslerdeki aramada, cep telefonları, seyyar wi-fi projeksiyon cihazları ile çeşitli malzemeler ele geçirildi.

Ele geçirilen malzemeleri incelemeye alan polis, Kemal Genç Ç'nin cep telefonunda örgütün gizli haberleşme uygulaması "ByLock" dışında "Coco" adı verilen bir başka uygulama saptadı.

Uygulamanın incelenmesi sonucu, örgüt mensuplarının internet bağlantısıyla kullanılan bu uygulama sayesinde uçak moduna aldıkları cep telefonları aracılığıyla telefonlarında GSM hattı olmamasına rağmen birbirleriyle sesli ve görüntülü iletişim kurabildikleri belirtildi.

- VPN ve Coco uygulaması

Sanal Özel Ağ (VPN) üzerinden "Betternet" ağı kullanılarak internetten girilen "Coco" uygulamasının, VPN ve Betternet'in aracı olarak kullanılması sebebiyle, iletişim kuran kişinin yerinin tespitini zorlaştırıyor.

Karşılıklı konuşmanın dışında grup sohbetlerine imkan tanıyan Coco, android işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlere kolayca ve ücretsiz olarak yüklenip iletişim olanağı sağlıyor.

Sesli ve görüntülü iletişimin yanı sıra fotoğraf paylaşımı da yapılabilen, kısa mesaj ya da normal çağrılara ihtiyaç duyulmayan Coco, bir çok kişiyi tek bir görüşme içerisine almaya da fırsat sağlıyor.

Genellikle bulunulan noktadaki internet yavaş olması halinde kullanılan VPN ise farklı bir noktadaki başka bir ağdan internete bağlanıp, bulunulan noktadaki yavaş internetten kurtulmayı sağlıyor.

- Coco uygulamasının bulunduğu zanlının Adil Öksüz ile irtibatı araştırılıyor

Erzurum polisinin, örgüt mensuplarının bu uygulamadaki haberleşmesi ile ele geçirilen diğer malzemeler üzerindeki delil araması devam ediyor.

Soruşturmayı derinleştiren polis, zanlıların örgüt içerisindeki konum ve bağlantılarını da deşifre etmeye çalışıyor.

Polis bu kapsamda, gözaltına alınan Kemal Genç Ç'nin, FETÖ'nün firari "Hava Kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz ile bir bağlantısı olup olmadığını da araştırıyor.

Operasyonda yakalanan Kemal Genç Ç. ile diğer 5 şüphelilerin emniyetteki ifade işlemlerinin devam ediyor.