28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Fındık üreticisinden lisanslı depoya yoğun ilgi

Fındık üreticisinden lisanslı depoya yoğun ilgi - Giresun'da, "Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası Projesi" kapsamında lisanslı depo aracılığıyla bin 605 üreticiden yaklaşık 2 bin 500 ton fındık alındı - GTB Başkanı Yanıkoğlu: - "Günde ortalama 100 ton fındık alıyoruz.

8.11.2017 - 11:06
Her geçen gün gelen fındık miktarı artıyor" - "Ürünün geleceği için lisanslı depo şart. Bundan dolayı mutlaka desteklenmesi ve sahip çıkılması gerekiyor. Başta üreticimiz olmak üzere sektörün tüm aktörleri burayı benimsemeli ve gereken katkıyı sağlamalı"

GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Giresun'da lisanslı depo aracılığıyla 1,5 ayda bin 605 üreticiden yaklaşık 2 bin 500 ton fındık alımı yapıldı.

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Temel Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Borsa tarafından uygulanan ve Türkiye'de ilk olan proje kapsamında temeli 2015 yılında atılan Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası'nın açılışının 8 Eylül'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katımıyla yapıldığını anımsattı.

Alımlara 20 Eylül'de başlandığını ifade eden Yanıkoğlu, lisanslı depo kısmının yoğun şekilde faaliyette olduğunu, spot borsanın ise kısa zamanda hayata geçirileceğini bildirdi.

Üreticilerin lisanslı depoya yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Yanıkoğlu, bu durumun geleceğe dair umutlarını artırdığını söyledi.

- Lisanslı depo 45 randıman fındık alacak

Yanıkoğlu, günde ortalama 100 ton fındık aldıklarına işaret ederek, "Her geçen gün gelen fındık miktarı artıyor. Yaklaşık 1,5 ayda bin 605 üreticimiz depoya 2 bin 500 ton civarında ürün teslim etti. Giresunlu fındık üreticisinin yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız." dedi.

Lisanslı depoya daha önce 50 randıman ve üzeri fındığın kabul edildiğini belirten Yanıkoğlu, bundan sonraki süreçte 45 randıman ürünün de alınacağını bildirdi.

- "Ürünün geleceği için lisanslı depo şart"

Yanıkoğlu, 2017 ürünü fındık alımı yapan TMO'nun lisanslı depo üzerinden Elektronik Ürün Senedi aldığını söyledi.

TMO'nun 22 Eylül'den itibaren lisanlı depo vasıtasıyla alımlara başladığını ifade eden Yanıkoğlu, "Ürün teslim eden çiftçilerimiz, piyasa şartlarını da göz önünde bulundurarak daha sonra fındığını TMO'ya teslim ediyor. TMO bugüne kadar bin 605 ürün senedi karşılığında 2 bin 410 ton fındık alımı yaparak üreticiye yaklaşık 26 milyon 436 bin lira ödedi." diye konuştu.

Yanıkoğlu, projenin sektör için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Ürünün geleceği için lisanslı depo şart. Bundan dolayı mutlaka desteklenmesi ve sahip çıkılması gerekiyor. Başta üreticimiz olmak üzere sektörün tüm aktörleri burayı benimsemeli ve gereken katkıyı sağlamalı." dedi.

Bu arada, lisanslı depoya fındık teslim etmek isteyen üreticiler depo önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Fındık üreticisi Mustafa Gedik, yaklaşık bir ton fındığını serbest piyasa yerine lisanslı depo üzerinden değerlendirmeyi tercih ettiğini söyledi.

Pazardaki fiyatın düşük olduğunu belirten Gedik, "Depoya teslim ettiğim fındığı daha sonra TMO'ya vereceğim." diye konuştu.