28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Fındıkta 10 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç var"

"Fındıkta 10 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç var" - TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: - "Bu sezon bölgemizde yaklaşık 10 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç duyulacak"ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta hasat dönemine 15 gün kadar kısa bir zaman kaldığını belirterek, "Bu sezon bölgemizde yaklaşık 10 bin mevsimlik işçiye ihtiyaç duyulacak.

12.07.2017 - 17:21
" dedi.

Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındıkta tahmini rekolte çalışmalarının tamamlandığını, rakamların bakanlık tarafından açıklanacağını söyledi.

Geçen sezona kıyasla yüksek rekolte beklediklerini ifade eden Soydan, "Fındık rekoltesinin yüksek olduğu her yıl bölgemizde en az 10 bin fındık işçisi çalışabiliyor. Bu yılda benzer rakamda işçiye ihtiyacımız var." diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'dan fındık işçilerinin 10 gün içinde bölgeye gelmeye başlayacağını belirten Soydan, "Bölgemize fındık toplamak maksadıyla gelecek olan işçiler mutlaka bahçe sahipleriyle irtibat kurarak gelsinler. 'Ben gideyim de nasıl olsa iş bulurum' şeklinde düşünen işçiler maalesef mağdur olabilir. Biz hiçbir işçinin işsiz kalmasını istemiyoruz. Bunun için her işçinin planlı ve programlı şekilde fındık bölgelerine gitmesini istiyoruz." dedi.

Soydan, fındık işçilerinin her yıl olduğu gibi bu yıl da Ordu Valiliği tarafından gösterilecek geçici konaklama alanlarında kalacaklarını dile getirerek, "Ancak bölgemizde fındık hasadı 1 Ağustos'tan itibaren başlamaz. Bu nedenle işçilere bu tarihten önce gelmemelerini öneriyoruz. Erken gelen işçi burada mağdur olur. Fındık hasat tarihini resmi kurumlardan takip etmeliler." ifadesini kullandı.

Soydan, fındık işçilerine verilecek ücret konusunda henüz bir karara varılamadığını da belirterek, ilerleyen günlerde yapılacak toplantıların ardından rakamın belirleneceğini bildirdi.

Arslan Soydan, bahçe sahiplerini de çocuk işçiler konusunda uyardı. Soydan, "Geçtiğimiz yıllarda 18 yaşından küçük işçi çalıştıran bahçe sahipleri jandarma ekiplerinin denetimi sonrası ceza yedi. Bahçe sahiplerinin benzer durumlarla karşılaşmamaları için çocuk işçi çalıştırmamaları gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- Emniyetten uyarı

Öte yandan, Ordu İl Emniyet Müdürlüğünce, bölgeye gelecek fındık işçilerini taşıyacak araçların sıkı şekilde denetleneceği belirtildi.

"Fındıkçılara Duyuru" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlimizde ve çevre illerde ağustos itibarıyla fındık ayı başlayacak olup, bahçe sahipleri genellikle fındıklarını toplatmak üzere diğer illerden gelen mevsimlik işçilerden yararlanmaktadır. İlimize gelen mevsimlik işçiler tek şoförle seyahat eden minibüslerle gelmektedirler. Başbakanlık Genelgesi ile tarım işçilerini taşıyan karayolu araçlarının 24.00-06.00 saatlerinde şehirlerarası yolculuk yapmamaları sağlanarak, şoförlerin dinlenmelerini sağlamak amacıyla bu saatler arasında trafiğe çıkışlarına kısıtlama getirilmiştir. Bu nedenle gerek bahçe sahiplerinin gerek organizatörler ve gerekse mevsimlik işçi taşıyan araç sürücülerinin ve işçilerin mağdur olmamaları için taşıma yapan araçların, yetki belgelerinin, sigortalarının, araç sürme saatlerinin sıkı denetleneceği kamuoyuna duyurulur."