19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FİSKOBİRLİK yeni sezon fındık alımına başladı

FİSKOBİRLİK yeni sezon fındık alımına başladı - FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: - "Orta ve Doğu Karadeniz'deki illerimizde yeni sezon fındık alımına başladık.

15.08.2017 - 15:15
Kurum olarak tüm üreticinin fındığına talibiz"

ORDU (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Orta ve Doğu Karadeniz'deki illerde yeni sezon fındık alımına başladıklarını, kurum olarak tüm üreticinin fındığına talip olduklarını söyledi.

Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılından itibaren fındık alımı yapan FİSKOBİRLİK'in 2017 ürünü için de piyasaya girdiğini belirtti.

FİSKOBİRLİK'in yeni sezon fındık alımına dün başladığını ve ilk alımı bugün gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayraktar, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'da tüm depolarını üreticilere açtıklarını dile getirdi.

Bayraktar, serbest piyasada oluşan fiyatın üzerinde alım gerçekleştirdiklerini kaydederek, "FİSKOBİRLİK'i tercih eden üreticilerimizin cebine fındığın randımanına göre kilogramda 10 ile 50 kuruş arasında fark yansıyacak. Bu da üreticilerimiz adına çok ciddi rakam." dedi.

Birliklerini tercih eden üreticilere en kısa zamanda ödemelerini yaptıklarını belirten Bayraktar, "Sabahtan fındık getiren üreticimize öğleden sonra, öğleden sonra fındık getiren üreticimize ise bir sonraki gün öğle vaktine kadar ödemelerimizi mutlaka yapıyoruz. Hiçbir üreticimiz bundan yana tereddüt yaşamasın." diye konuştu.

Bayraktar, fındık alımını kendi öz kaynaklarını kullanarak yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Burası çok önemli. Daha düne kadar FİSKOBİRLİK'in nasıl bir borç batağı altında olduğunu herkes çok iyi biliyor ancak şimdi o günler geride kaldı. Kurumumuz borçlarından kurtuldu ve artık kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sezon da fındık alımını kendi öz kaynaklarımızla yapacağız."

- "FİSKOBİRLİK'e getirilen her fındık serbest piyasadaki fiyatın da artmasını sağlayacaktır"

Orta ve Doğu Karadeniz'deki illerde yeni sezon fındık alımına başladıklarını, kurum olarak tüm üreticinin fındığına talip olduklarını ifade eden Bayraktar, 21 Ağustos'tan itibaren de Batı Karadeniz illerinde fındık alımına başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'e getirilen her ürünün piyasayı dengeleyeceğini savunarak, şöyle devam etti:

"Bilinmesini isteriz ki FİSKOBİRLİK'e getirilen her fındık serbest piyasadaki fiyatın da artmasını sağlayacaktır. Çünkü bize getirilen fındık piyasaya girmiyor. Piyasaya girmediği için biz bunun fiyatları dengeleyeceğini hatta yükselteceğini tahmin ediyoruz. Üreticilerimiz bu bilinçle de hareket etmiş olursa piyasanın daha hareketlenmesini ve yükselmesini sağlayabilir."

Üreticilere ürünlerini iyi kuruttuktan sonra pazara indirmeleri tavsiyesinde bulunan Bayraktar, "Milli ürünümüz fındık ne kadar iyi kurutulursa o kadar depolama ömrü uzun ve ihracatı da bir o kadar sorunsuz olur. Bizim üreticilerimize tavsiyemiz acele etmeden fındıklarını iyi kurutmaları yönünde." dedi.