29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Futbolcu Deniz Naki yeniden yargılanacak

Futbolcu Deniz Naki yeniden yargılanacak - Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3.

17.02.2017 - 12:02
Ceza Dairesi, Amed Sportif Faaliyetler'in futbolcusu Naki hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen beraat kararını bozdu - Kararda, futbolcu olan ve birçok kişi tarafından tanınan sanığın sosyal medyada yaptığı paylaşımları, ülkede terör olaylarının arttığı, çukur kazılarak, barikat kurularak ve güvenlik güçlerine silahlı saldırıların olduğu ortam ve koşullar altında yazdığının tespit edildiği bildirildi - Karardan: -"Naki'nin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar bir bütün olarak insanlarda saldırgan duygular uyandırmış, anlamsız nefret yaratmış, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtmış ve bu konuda tehlike oluşturmuştur"

DİYARBAKIR (AA) - Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Spor Toto 2. Lig'de mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler'in futbolcusu Deniz Naki hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen beraat kararını bozdu.

Naki hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşmasında verilen beraat kararına, savcının itirazı etmesi üzerine dava dosyası Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine gönderildi.

İtiraz dilekçesinde, sanığın sosyal medya hesabında terör örgütünün şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, bunları öven, teşvik eden propaganda niteliğinde paylaşımlar olduğu bildirildi.

Savcı mahkemenin sanık hakkında beraat kararı vermesinin yasaya aykırı olduğunu gerekçe göstererek, kararın bozulmasını talep etti.

Başvuruyu değerlendiren 3. Ceza Dairesi, Naki hakkında verilen beraat kararını bozarak, yargılamanın yeniden yapılması için dosyayı Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Bozma kararının gerekçesinde propagandanın esas itibariyle ifade özgürlüğü güvencesi kapsamında olduğunu bildiren 3. Ceza Dairesi, bütün hak ve özgürlükler gibi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin de kötüye kullanılamayacağını bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarında ifade hürriyetinin iki istisnası olduğuna işaret edilen kararda, birincisinin şiddeti teşvik edici ve övücü söylemler, ikincisinin de azınlıklara karşı nefret söylemi olduğunu kaydedildi.

- "Paylaşımlar anlamsız nefret yaratmış"

Bunun için önce yazı veya sözün içeriğine bakılması gerektiğine yer verilen kararda, yazı veya sözün kim tarafından, nerede, nasıl bir ortamda, hangi koşullar altında yazıldığı ve söylendiğinin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Kararda şu ifadelere yer verdi:

"Futbolcu olan ve birçok kişi tarafından tanınan sanık tarafından sosyal medyada yaptığı paylaşımları ülkede terör olaylarının arttığı, çukur kazılarak, barikat kurularak ve güvenlik güçlerine silahlı saldırıların olduğu ortam ve koşullar altında yazdığı tespit edilmiştir. Naki'nin sosyal medyada yaptığı paylaşımlar bir bütün olarak insanlarda saldırgan duygular uyandırmış, anlamsız nefret yaratmış, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtmış ve bu konuda tehlike oluşturmuştur."

Bu itibarla suçun unsurlarının oluştuğunun tespit edildiği aktarılan kararda, mahkemenin yeterli ve yasal olmayan gerekçe ile yazılı şekilde beraat kararı vererek Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 230. maddesine muhalefet ettiği belirtildi.

Kararda, savcının istinaf itirazları yerinde görüldüğünden hükmün bozulmasına ve dosyanın yeniden mahkemesine gönderilmesine oy birliği ile karar verildiği bildirildi.