29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Gazete kağıdından sepet örüyorlar

Gazete kağıdından sepet örüyorlar - Yozgat Halk Eğitim Merkezinde sepet örücülüğü kursuna katılan kadınlar, eski gazete kağıtlarından çeşitli sepetler, hediyelik aksesuarlar ve süs eşyaları yapıyorYOZGAT (AA) - Yozgat'ta sepet örücülüğü kursunda eğitim gören kadınlar, eski gazete kağıtlarını ekonomiye kazandırıyor.

21.02.2017 - 16:34

Halk Eğitim Merkezinde eğitim gören kursiyerler, kursta eski gazete kağıtlarından çeşitli sepetler, hediyelik aksesuarlar ve süs eşyaları üretiyor.

İŞKUR'un desteğiyle kursa katılan ve günlük 20 lira ücret alan kadınlar, gazete kağıtlarından ürettikleri sepetleri satarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de kağıtları ekonomiye kazandırıyor.

Kurs eğitmeni Fatma Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geri dönüşüme katkıda bulunmak için yeni bir proje üretmeyi düşündüklerini ve daha sonra sepet örücülüğü fikrinin oluştuğunu belirtti.

Sepet örücülüğü için kamış araştırdıklarını ve bulamadıklarını ifade eden Kalkan, kağıtları rulo yaparak sepet haline dönüştürdüklerini söyledi.

Kalkan, ortaya çok güzel şeyler çıkardıklarını aktararak, şunları ifade etti:

"Sepet örmede gazete kağıdı ve yapıştırıcı kullandıktan sonra boyayıp sağlamlaştırıyoruz. Gazeteleri önce belirli boyutlarda kesiyoruz. Çöp şiş yardımıyla rulo şeklinde sarıp örmeye hazır hale getiriyoruz. Bundan sonra da örme aşamalarına geçiyoruz. Kursiyerlerimiz belirledikleri şekillerde, ekmek, çamaşır, soğan, patates sepetleri gibi çeşitli sepetler ve süs eşyaları örüyor. Sepetler boyadıktan sonra hasırla aynı sağlamlıkta oluyor. Bu sepetleri görenler önce çok şaşırıyor. Sonra da çok güzel bulduklarını, hoşlarına gittiğini söylüyor. Kağıttan yapılması ve ekonomik olması bayanların dikkatini çekiyor."

Kursiyerlerden Merve Çiftçi de kurstan bir arkadaşı sayesinde haberdar olduğunu dile getirdi.

Kursa katılıp öğretmenlerinin yardımıyla gazete ve çeşitli kağıtlardan çubuklar yaptıklarını ve onları birleştirerek sepet haline getirdiklerini anlatan Çiftçi, "İlk başta zorlandık ama zamanla alıştık. Başlangıçta kalemlik tarzı küçük şeyler yaptık, sonrasında büyük çamaşır sepeti, soğanlık, aksesuarlar, kapı süsü, bebek sepetleri ve buna benzer şeyler yaptık. Bu ürünleri de satarak ekonomimize de destek sağlıyoruz. Kendimiz için de iyi oluyor, vaktimizi değerlendiriyoruz." sözlerine yer verdi.