29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Geleneksel kilimler rengine "nar hasadıyla" kavuştu

Geleneksel kilimler rengine "nar hasadıyla" kavuştu - Osmaniye'nin Karatepe köyünde geleneksel yöntemlerle dokunan kilimlerde kullanılan ipliklerin boyandığı sarı renk, hasadı yapılan narın kabuğunun kazanlarda kaynatılmasıyla elde ediliyor - Genellikle kök boyalar kullanılan kilimlerin renkleri, canlılığını uzun yıllar koruyorOSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye'nin Karatepe köyünde geleneksel yöntemlerle asırlık motifler kullanılarak dokunan kilimler, sonbaharda hasat edilen narın kabuğuyla renklendiriliyor.

29.10.2017 - 11:35

Sonbaharda toplanan ve Çukurova'da kadınların elinde gıda olarak farklı şekillerde değerlendirilen narın kabuğundan da kilim dokumacılığında faydalanılıyor.

Karatepe köyünde köylü kadınların ürettiği dünyaca ünlü el dokuması Karatepe kilimleri, maharetli ellerde ağırlıklı nar kabuğunun yanı sıra diğer bitkilerin kök, yaprak ve çiçeklerinden kaynatarak elde edilen kök boyayla renklendirilmiş ipliklerle adeta sanat eserine dönüşüyor.

Kilimlerde kullandıkları sarı renk için narın toplanmasını bekleyen kadınlar, meyvenin kabuklarını bir süre güneş altında kuruttuktan sonra odun ateşinin üzerinde içi su dolu kazanlara koyarak kaynatıyor.

Kaynayan suyun içine doğal yollarla elde edilmiş yün iplikleri batırılarak bir süre bekleten kadınlar, doğal bir sarı renge bürünen yün iplikleri kurumaya bırakıyor.

Kuruduktan sonra ise köylü kadınların elinde ilmek ilmek işlenen yün iplikler sanat eseri kilimlere dönüşüyor.

- Sarı iplikler nar hasadıyla hazırlanıyor

Karatepe Kilimleri Kooperatifi eğitmeni Ayşe Haksever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nar kabuğundan elde edilen sarı renk ve tonlarının dokumacılık için önem taşıdığını söyledi.

Diğer ara renkler için de nar kabuğu ile bazı bitkileri karıştırdıklarını anlatan Haksever, "Karatepe kilimlerinin en önemli özelliğinin yüzde 100 yünden ve kök boyadan yapılmasıdır. Elde ettiğimiz doğal renkli ipliklerle el tezgahlarında yüzyıllar öncesine dayanan motiflerle kilimlerimizi dokuyoruz." diye konuştu.

Haksever, kooperatifin 45 yıldır faaliyet gösterdiğini, burada kadınların aile ekonomisine katkıda bulunduğunu belirterek dokunan kilimlerin Türkiye'nin değişik yerlerinde pazarlandığını kaydetti.