28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Gençler Geleceğine Karar Veriyor" paneli

"Gençler Geleceğine Karar Veriyor" paneli - Eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: "Anayasa değişikliği Türkiye'de bir yeni çığır açacaktır.

26.02.2017 - 18:04
Her şeyden önemlisi demokrasiyi güvence altına alacaktır"

GAZİANTEP (AA) - Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, anayasa değişikliğinin Türkiye'de yeni bir çığır açacağını ve her şeyden önemlisi de demokrasiyi güvence altına alacağını söyledi.

Bağış, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ve Akil Gençler Platformu tarafından, GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi'nde düzenlenen "Gençler Geleceğine Karar Veriyor" panelinde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in Türkiye'nin tarihinde çok önemli konumu olduğunu belirterek, istiklal mücadelesine destek veren kentin 16 Nisan'daki "istikbal mücadelesi"ne de gereken desteği vereceğine inandığını söyledi.

Türkiye'nin 1960'dan beri darbe anayasalarıyla yönetildiğini ifade eden Bağış, "Askeri anayasayla asgari demokrasi olur. Sistemsel bir zaafımız var. Bunu değiştirmek, bu zaafı ortadan kaldırmak bizim istikbal mücadelemiz için son derece elzem." dedi.

Bağış, özellikle NATO'ya katıldıktan sonra dış güçlerin Türkiye'yi "Çantada keklik bir müttefik" olarak gördüklerine dikkati çekerek, 2002 'den itibaren Batı'nın biçtiği "Ne olsun, ne ölsün anlayışı"ndan rahatsız olan AK Parti hükümetinin ülkeyi güçlendirdiğini ve Türkiye'nin güçlendikçe, bunun verdiği özgüvenle dışarıdan gelen emirlere "one minute" demeye başladığını kaydetti.

Yabancıların gözünde artık öngörülemeyen bir Türkiye ve öngörülemeyen bir lider olduğunu anlatan Bağış, şunları kaydetti:

"İnancına olan samimiyetinin getirdiği noktadadır Sayın Cumhurbaşkanı. 40'a yakın suikast girişimini atlatmış bir önder, siyasetçi, lider olarak Allah'tan başka kimseden korkmayız, rukü ve secdeden başka hiçbir şekilde başımızı eğmeyiz diyen bir yönetici olarak o inanmışlığın neticesinde bu noktaya gelebilmiştir. Ben 15 Temmuz'da yaşadığımıza darbe girişimi demeyi uygun bulmuyorum. Çünkü 15 Temmuz'da darbe yaptırma konusunda dünyanın en tecrübeli istihbarat örgütü, darbe yapma konusundaki en tecrübeli orduya bu kadar acemice bir iş yaptırmazdı. 15 Temmuz'daki asıl hedef Türkiye'de bir kargaşa, mümkünse iç savaş çıkartmak, o kargaşa ortamında bu milleti birbirine kırdırtmak, bu gerçekleşince de Güneydoğu'daki haritaları değiştirmek, İsrail'i yerelde koruyacak büyük bir Kürt devleti, Nusayri devleti oluşturmak. Suriye ve Irak'ı parçalayarak Türkiye'yi de istikrarsızlaştırarak buna seyirci kalmaya zorlamaktı. Ama Allah'ın hesabı onların tuzaklarına galip geldi, yine hesap tutmadı. Bunu başaramadılar ekonomik kriz oluşturmak istediler. Bu da tutmadı.''

Anayasa değişikliğinin Türkiye'de bir yeni çığır açacağını ifade eden Bağış, ''Her şeyden önemlisi demokrasiyi güvence altına alacaktır. Vesayet sahipleri bu ülkede milletin iradesine çizdikleri sınırın dışına çıkılmasına izin vermezler. CHP zihniyeti, bugün vesayet rejiminin sözcülüğünü üstlenmiş durumda. Yanında FETÖ, PKK, bir yanında da Türkiye'de milletin güçlenmesinden rahatsızlık duyan çevreler. Ekonominin güçlenebilmesi için, Türkiye'nin huzura kavuşabilmesi, istikrarın güvence altına alınabilmesi için, demokrasinin güçlenmesi, insan haklarının artabilmesi için 16 Nisan'da üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. 16 Nisan'da Allah korusun 49,5'ta kalınırsa Türkiye 10 yıl belini doğrultamaz." diye konuştu.

Bağış, konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.