19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli:

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Elevli: - "Arıların, bal yapımının başladığı ilkbahara sağlıklı ve güçlü girmesi için çok iyi bir kış dönemi geçirmesi gerekiyor.

16.01.2018 - 15:25
Mevcut durum arılar için sağlıklı değil"

GİRESUN (AA) - Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıların, bal yapımının başladığı ilkbahara sağlıklı ve güçlü girmesi için çok iyi bir kış dönemi geçirmesi gerektiğini, mevcut hava sıcaklıklarının arılar için sağlıklı olmadığını söyledi.

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekim, kasım ve aralık aylarının ardından ilk 15 günü geride kalan ocak ayında da Giresun ve yöresinde kış şartlarının etkili olmadığını belirtti.

Bu durumun özellikle arı kolonileri için büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Elevli, arıların, bal yapımının başladığı ilkbahara sağlıklı ve güçlü girmesi için çok iyi kış dönemi geçirmesi gerektiğini, mevcut durumun arılar için sağlıklı olmadığını ifade etti.

Arıların kış uykusuna yatmadığına işaret eden Elevli, "Doğada kendi ihtiyacını karşılayabileceği polen de istenilen düzeyde değil. Kış uykusuna yatmayan arı doğada yeterli beslenme olanağı bulamadığı için strese girme tehlikesiyle karşı karşıya. İlerleyen süreçte ciddi oranda arı ölümleriyle karşı karşıya kalabiliriz." diye konuştu.

Elevli, kovanlarında bal bulunan kolonilerin bu süreci en az zararla atlatabileceğini de sözlerine ekledi.