28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

GİRİŞİMCİ KADINLAR - Niksarlı kadınların ürettiği çiniler Amerika'da

GİRİŞİMCİ KADINLAR - Niksarlı kadınların ürettiği çiniler Amerika'da - Tokat'ın Niksar ilçesindeki evinin bahçesine kurduğu atölyede kadınlarla çini işleyen 70 yaşındaki Tülay Atila, ürünlerini Amerika'ya gönderiyor - Atila: -"Atölyemde 14 kadına iş verdim.

8.09.2017 - 11:10
İki yıl önce Amerika'ya 35 koli çini gönderdik. O zaman bizim için büyük bir sevinçti. Bu yıl da 450 koli çini gönderdik"

TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Niksar ilçesinde evinin bahçesine kurduğu atölyede çini işlemeli ürünler yapan 70 yaşındaki Tülay Atila, bunları Amerika'ya pazarlıyor.

Atila, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıl önce eşinin sağlık sorunları nedeniyle memleketleri Niksar'a yerleştiklerini söyledi.

Bu süreçte çocuklarını büyütmek için ilkokul öğretmenliğini bıraktığını anlatan Atila, ilçede bir süre halk eğitim merkezinde ahşap boyama öğretmenliği yaptığını dile getirdi.

Atila, kadınlara iş kapısı olması için 2 yıl önce evinin bahçesine çini atölyesi kurduğunu belirtti.

- "Kendimi geliştirmek için Kütahya'ya gittim"

Çini yapımı konusunda kendisini geliştirmek için sık sık Kütahya'ya gittiğini, oradan ilçeye eğitmenler getirdiğini kaydeden Atila, "Kütahya'ya gidince orada çini işini her yaştan insanın yaptığını gördüm. Çiniciliği öğrenirken oldukça zorlandık. Bırakmayı düşünmedim çünkü istediğim işe başlayınca bitiririm." dedi.

Atölyesinde 14 kadına iş verdiğini, ürettikleri çinileri özellikle Amerika'ya gönderdiklerini bildiren Atila, şu ifadeleri kullandı:

"İki yıl önce Amerika'ya 35 koli çini gönderdik. O zaman bizim için büyük bir sevinçti. Bu yıl da 450 koli çini gönderdik. Senede 4 defa çini gönderiyoruz. Biz ürünlerimizi fırından çıkar çıkmaz paketliyoruz ve depoluyoruz. Önce İstanbul'a, orada konteynere yüklenip Amerika'ya gönderiliyor. Dolaylı yoldan İngiltere'ye, Fransa'ya da çinilerimiz gidiyor. Kadınlar işi atölyede öğrendikten sonra evde kendi kendilerine yapabiliyor. Çininin bütün işlerini bitirdikten sonra getirip teslim ediyorlar."