28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

GMO'nun 63. Kuruluş Yıldönümü

GMO'nun 63.

16.12.2017 - 23:08
Kuruluş Yıldönümü

- Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: - "Nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına sahip olunamadan tam bağımsız olunamaz" - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan: - "Tersaneciliğimizin Tuzla sıkışmışlığından kurtulup Yalova'da ve başka yerlerde yapılıyor olması önemli"

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Nitelikli bilgiye sahip olunmadan tam bağımsız olunamaz. Nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına sahip olunamadan tam bağımsız olunamaz." dedi.

Yılmaz, Gemi Mühendisleri Odası'nın Kuruluşunun 63. Yıldönümü etkinliğindeki konuşmasında, Türk denizcilik sektörünü bugünlere getirenlere teşekkürlerini sunarken, bu alanda çok mesafe alındığını anlattı.

İsmet Yılmaz, "Nitelikli bilgiye sahip olunmadan tam bağımsız olunamaz. Nitelikli bilgiyi ürüne dönüştürecek bilim adamlarına sahip olunamadan tam bağımsız olunamaz. Türkiye gerçekten çok büyük mesafe katetti. Dört bir tarafımızdaki ateş çemberine rağmen Türkiye 9 aylık dönemde 7,6 büyüdü." diye konuştu.

Bakan Yılmaz, uluslararası kuruluşlarının Türkiye hakkındaki büyüme tahminlerini değiştirdiğini anımsatarak, dünyadaki değerlendirme kuruluşlarının tahminlerinin alt üst edildiği bir büyümenin yakalandığını kaydetti.

Türkiye'nin bunu beşeri sermayesine borçlu olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Bu arada petrol, doğalgaz, elmas madeni bulmadık. Türkiye'deki mukayeseli üstünlük beşeri sermayedir. Bunu da nitelikli yapan eğitimdir. İyi bir eğitiminiz varsa mesafe alıyorsunuz. İyi bir eğitiminiz yoksa diğer ülkeleri geriden takip ediyorsunuz. Hedefimiz çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmak. Bu yolda gerçekten çok büyük bir mesafe aldık." diye konuştu.

- Başbakan Yıldırım etkinliğe katılamadı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise sektörün 15 yılda geldiği noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın gayretleri olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın programındaki yoğunluk nedeniyle geceye katılamadığını belirten Arslan, Yıldırım'ın katılımcılara selamlarını iletti.

Arslan, denizciliği daha ileri taşımak için çaba harcadıklarını anlatarak, "Bu gemi inşasıyla, taşımacılıkla, limancılıkla ve denizcilik diğer alanlarıyla olur. Biz bu kutlu yürüyüşü sizlerle birlikte devam ettireceğiz. Bu konuda da katkısı ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Başbakan Yıldırım'ın denizcilik alanında çok önemli bir örnek olduğunu dile getiren Arslan, bugün Türkiye'de denizcilikten gelen bir başbakan, bakanlar, müsteşarlar ve yöneticilerin olduğunu dile getirdi.

Sektörün gelişmesi için yasal düzenlemeler dahil birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Arslan, "Elbette hepsi önemli. Fakat bizim sektörümüz için birkaç tanesinin diğerlerin daha önemli olduğunu biliyoruz. Birincisi tersane sayısı 79'a çıkarıldı. İnşa kapasitelerimizin artırılması önemli. Tersanelerimizin veya tersaneciliğimizin Tuzla sıkışmışlığından kurtulup Yalova'da ve başka yerlerde tersanecilik yapılıyor olması önemli." diye konuştu.

Arslan, Tuzla'da kira süreleri ve bedelleri konusunda yapılan düzenlemelerin önemli olduğunu aktararak, buna benzer birçok problemin çözüldüğünü söyledi.

Gecede Gemi Mühendisleri Odası'nda 50. ve 40. yılını dolduranlar plaketlerini Arslan ve Yılmaz'ın elinden aldı.

Başbakan Yıldırım'ın meslekte 40. yıl ödülünü ise gelini İlknur Yıldırım'a verildi.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.