29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Guatemala'da "kürtaj teknesi" mürettebatına sınır dışı

Guatemala'da "kürtaj teknesi" mürettebatına sınır dışı - Yetkililer, ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollanda teknesi mürettebatının turist vizesine başvurarak yalan söylediği ve çalışmalarına izin verilemeyeceğini duyurduANKARA (AA) - Guatemala karasularında ücretsiz kürtaj hizmeti veren ve dün müdahale edilen Hollanda teknesinin mürettebatı sınır dışı ediliyor.

25.02.2017 - 12:03

BBC'nin haberine göre, kürtajın yasak olduğu Guatemala'da yetkililer, San Jose kentinin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Puerto Quetzal Limanı'na demir atan ve ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollanda teknesi mürettebatının turist vizesine başvurarak yalan söylediğini ve çalışmalarına izin verilemeyeceğini açıkladı.

Kadınları hamileliğinin ilk aylarında uluslararası sulara çıkararak kürtaj hizmeti veren "Women on Waves" (Dalgalar Üstündeki Kadınlar) teknesindeki mürettebatın sözcüsü Leticia Zevich, kendilerine ülkeyi derhal terk etmelerinin söylendiğini ancak avukatlarının bu karara itiraz ettiğini belirtti.

Kosta Rika gazetesinde yer alan bir haberde de sınır dışı edilecek mürettebattan 4'ünün ABD vatandaşı olduğu ifade edildi. Kararın tüm mürettebatı kapsayıp kapsamadığı henüz bilinmiyor.

Guatemala'da ordu, ülke karasularında ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollanda teknesine dün müdahale etmişti. Ordu yetkilileri, Devlet Başkanı Jimmy Morales'in talimatıyla düzenlenen müdahaleyle teknedeki ekibin kürtaj yapmasına engel olunduğunu, "insan haklarının ve ülke yasalarının" savunulduğunu açıklamıştı.

Ülkede 5 gün kalması planlanan teknedeki mürettebatın karaya çıkmasına engel olan askerler, kadınların da tekneye binmesine izin vermemişti.

Mürettebat ise Guatemala karasularında seyrüsefer için yasal izinleri olduğunu, teknenin yetkililer tarafından yasa dışı şekilde "alıkonulduğunu" savunmuştu.

Nüfusunun çoğu Katolik ülkelerde, annenin hayatını kurtarmak dışında genellikle kürtaja sıcak bakılmıyor.