29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

Guguklu saatleri tamir ederken üreticisi oldu

Guguklu saatleri tamir ederken üreticisi oldu - Balıkesir Edremit'te 40 yıldır saat ustası olarak çalışan Midayet Yıldırım, daha çok yurt dışında üretilen ve parçaları zor bulunan guguklu saatleri, 6 yıl uğraş vererek, el yapımı imal etmeyi başardı - Midayet Yıldırım: "Guguklu saatler çok basit gibi görünüyor ama hiç de öyle değil.

27.05.2018 - 11:27
Bu saatler, daha çok Rusya ve Almanya'da üretiliyor. Bütün parçaları ve malzemeleri o ülkelerde olduğu için bozulduğunda tamiri zor oluyor" - "Edremit'te 1930'lu yıllarda ceviz ağacından imal edilmiş çeyiz sandıklarını satın aldım. Bugüne kadar yaptığım 50 kadar guguklu saat ceviz ağacından"

BALIKESİR (AA) - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan saat ustası Midayet Yıldırım, 6 yıllık emeğinin karşılığında guguklu saat imal etti.

Türkiye'nin dört bir yanından gönderilen arızalı guguklu saatleri tamir eden Yıldırım, memleketi Artvin'den 1978 yılında göç ettiği Edremit'te, 40 yıldır saatçilik yapıyor. Guguklu saatler üzerinde ustalaşan Yıldırım, daha çok yurt dışında üretilen ve parçaları zor bulunan guguklu saatleri, 6 yıl uğraş vererek, el yapımı imal etmeyi başardı.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknolojik gelişmelere paralel saatçilik mesleğinin de eskisi kadar rağbet görmediğini, eleman olmadığından yeni ustaların da yetişmediğini söyledi.

Edremit'te 40 yıl önce saatçilik yapmaya başladığından beri binlerce malzeme biriktirdiğini anlatan Yıldırım, "Bunları, insanlar faydalansın diye saklıyorum. Türkiye'nin her yerinden tamir için saatler geliyor. Başka usta olmadığı için de yetiştirmekte zorlanıyorum." dedi.

- "Guguklu saatlerim ceviz ağacından"

Yıldırım, özellikle guguklu saatleri imal edebilmek için yoğun uğraş verdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Guguklu saatler çok basit gibi görünüyor ama hiç de öyle değil. Bu saatler, daha çok Rusya ve Almanya'da üretiliyor. Bütün parçaları ve malzemeleri o ülkelerde olduğu için bozulduğunda tamiri zor oluyor. Bu saatleri Türkiye'de üretmeyi kafaya koydum. Almanya'da çalışan bir arkadaşımdan malzemelerini getirttim. Türkiye'de imal edilmesi gerektiğini düşünerek 6 yıl çaba sarf ettim ve sonunda başarılı oldum. Almanların yaptığı guguklu saatin aynısını ülkemizde üretebiliyorum. Artık tamirinin yanında imalatını da yapıyorum. Bu saatleri imal etmek çok zevkli. Tabi bilerek yapmak gerek. Tecrübe edinmeden, öğrenmeden bu iş yapılamıyor. Guguklu saatin sesini ayarlamak çok önemli."

Yapımı yaklaşık 5 ay süren el yapımı guguklu saatlerin fiyatının, 1500 ile 2 bin 500 arasında değiştiğini anlatan Yıldırım, "Edremit'te 1930'lu yıllarda ceviz ağacından imal edilmiş çeyiz sandıklarını satın aldım. Bugüne kadar yaptığım 50 kadar guguklu saat ceviz ağacından. Makine parçalarını da yurt dışından dolar bazında getirttiğim için maliyeti biraz yüksek oluyor. Saatlerim el yapımı ve garantilidir. Guguklu saatleri sipariş aldığım zaman üretiyorum." diye konuştu.