19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gümüşhane'de 7 bin kuşburnu fidanı toprakla buluştu

Gümüşhane'de 7 bin kuşburnu fidanı toprakla buluştu - Vali Memiş: - "Bu projeyle il ve ülke ekonomisine yaklaşık bir milyon liralık katkı sunmayı hedefliyoruz"GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de yedi bin kuşburnu fidanı toprakla buluşturuldu.

29.03.2017 - 18:15

Tekke köyündeki Gümüşsuyu Fabrikası bahçesinde düzenlenen törenle dikilen kuşburnu fidanlarının verim çağına ulaştığında il ve ülke ekonomisinde yaklaşık bir milyon liralık katma değer sunması öngörülüyor.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, fidan dikiminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, baharın gelişiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve paydaşlarıyla araziye indiklerini söyledi.

Memiş, bölgenin birçok endemik bitkiye ev sahipliği yaptığını belirterek kuşburnu meyvesinin de bu türlerden biri olduğunu vurguladı.

Gümüşhane'nin 320 köyünün tamamında kuşburnu meyvesinin doğal ortamında yetişebildiğine işaret eden Memiş, kuşburnunun önceki yıllarda daha popüler bir meyve olduğuna dikkati çekti.

Memiş, Gümüşhane'nin, pestil ve kömenin ana vatanı olduğunu kaydederek "28 işletme ve yıllık 5 bin tonla Türkiye'nin en kaliteli pestil-kömesini üreten Gümüşhane'nin pestil üreticilerin en önemli hammaddesi olan cevizin ilimizde yetiştirilmesini teminen 50 bin fidan dikmiştik. Bu dikim hala devam ediyor. Bugün ise yine Gümüşhane ile özdeşleşen kuşburnu meyvesi için kapalı bahçe olarak 7 bin fidan dikiyoruz. Bunlar özel olarak yetiştirilmiş fidanlar. Biz bunları özel olarak temin ettik." dedi.

Gümüşsuyu Fabrikası'nın Türkiye'de önemli bir fabrika olduğunu ve geçmişte burada kuşburnu, kızılcık, böğürtlen, alıç, ahududu ve Gümüşhane elmasının preslenerek işlendiğini anlatan Memiş, fabrikanın Gümüşhane Belediyesince cazibe merkezleri programı kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.

Memiş, kuşburnu meyvesinin binlerce köylüyü ilgilendirdiğini belirterek şunları söyledi:

"İlk çalışmaya başladığında 250 kişi istihdam edecek. Fabrikanın faaliyete geçmesi için maksimum 9 milyon lira gibi bir bütçeye ihtiyacımız var. Proje olarak da Kalkınma Bankasına belediyemiz tarafından müracaat edildi, biz de takip ediyoruz. Olumlu neticelenmesi halinde binlerce köylüyü ilgilendirebilecek bir çalışmaya daha parmak basmış olacağız. Bu çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız. Bütün köylerimizde doğada olan kuşburnunu da toplayıp bu fabrikada vatandaşımızın kullanımına sunacağız. Bu projeyle il ve ülke ekonomisine yaklaşık bir milyon liralık katkı sunmayı hedefliyoruz."

Çok iyi niyetle başlanan, yarım kalan projenin faaliyete geçmesiyle kentin önemli bir değer kazanacağına vurgu yapan Memiş, kent ekonomisinin gelecekte cazibe merkezi programlarından olumlu etkileneceğini sözlerine ekledi.