19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

"Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" konferansı

"Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" konferansı - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

21.02.2017 - 18:02
Dr. Kılıç: - "Dünyada 2016 yılında yüzde 3,1'lik bir büyüme gerçekleşti, bu oran son 10 yılın en küçük büyüme oranı"

TEKİRDAĞ (AA) - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, dünyada 2016 yılında yüzde 3,1'lik bir büyüme gerçekleştiğini, bunun son 10 yılın en küçük büyüme oranı olduğunu belirtti.

Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle yürütülen "Kayıtlı Çalışıyorum" projesi kapsamında, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odasında "Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri" konferansı gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kılıç, dünya ekonomisinde genel bir durgunluk olduğunu söyledi.

İşsizliğin dünyada sorun haline gelmeye başladığını ifade eden Kılıç, "Küresel işsizlik oranı 2017 yılı için yüzde 5,8 olarak tahmin ediliyor. Bu da bir önceki yıla göre 3 buçuk milyon yeni işsizin ortaya çıkması demektir." değerlendirmesini yaptı.

Kılıç, dünyada 2016 yılında yüzde 3,1'lik bir büyüme gerçekleştiğini, bu oranın son 10 yılın en küçük büyüme oranı olduğunun altını çizdi.

-"Kadınlarımızı çalışma hayatına kazandıramıyoruz"

Kadınların çalışma hayatına katılımının yükseltilmesi gerektiğini aktaran Kılıç, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 6 milyon, evde olan, istihdama katılmayan genç kadınımız var. Demek biz kadınlarımızı çalışma hayatına kazandıramıyoruz. 'Kentsel ve kırsal alanda işsizlikte neresi fazladır?' diye sorsak, kırda istihdam oranı daha yüksek. Çünkü orada aile ekonomisi geçerli. Yani bir adamın bir çiftliği varsa eşi, çocuğu yanında tarlada çalışıyor.

Bizim sistemimiz bunu istihdamda gösteriyor. Kayıt dışı olsa bile. Kayıt dışı olmak istihdamın dışında anlamına gelmiyor. Kırdaki olaya, 'ücretsiz aile işçiliği' diyoruz. Kırsal alanda kadınların istihdam oranı, daha fazla yüzde 90'lar seviyesinde. Fakat kente geldiğimizde bu oran yüzde 7 ve 8'lere düşüyor. Kentsel alanlarda iç göçün de etkisi ile nitelik sahibi olmayan insanlar, kentsel alanlara geldiğinde işsiz kalıyor. Özellikle kadınlar bu bağlamda işsiz kalıyorlar."

- "3 kişiden 1'i kayıt dışı çalışıyor"

Kılıç, bilinçlenmeyle insanların haklarını aradıklarını ve kayıt dışı çalışma oranlarının da düşmeye başladığını vurgulayarak, "Ülkemizde istihdamda her 3 kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. Bu yüksek bir oran ama 2000'li yılların başında, bu oran daha fazlaydı. Ben yüzde 46'lara ulaştığını bilirim. Kayıt dışılık, ülkemizde kadın ve gençlerde daha yaygın. Kadınların ve gençlerin iş gücü piyasasına girmeleri zorlaştı. 'Bir işim olsun aman sosyal güvenliğim olmasın' diyebilecek düzeyde olan insanlar da fazla" şeklinde konuştu.

Konferans, istihdam teşviklerinin anlatılmasıyla sona erdi.