29 Mart 2024 Cuma / 20 Ramazan 1445

GÜNCELLEME - Venezuela'da hükümet karşıtı gösteriler

GÜNCELLEME - Venezuela'da hükümet karşıtı gösteriler - Gösterilerde 4 kişi yaşamını yitirdi ÖLÜ SAYISI GÜNCELLENDİCARACAS (AA) - Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulması planına karşı düzenlenen protestolarda 4 kişi öldü.

21.07.2017 - 19:40

Venezuela Başsavcılığı, 24 saat süreyle genel greve gidilen ülkede eşlik ettiği gösterilerde son olarak biri 15 yaşında bir erkek çocuğu olmak üzere 2 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Los Teques'te ölen kişinin, Eury Hurtado adında 34 yaşında bir erkek olduğu belirtilirken, Zulia'da hayatını kaybeden 15 yaşındaki çocuğun kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Başsavcılık daha önce Carabobo eyaletine bağlı La Isabelica mahallesindeki gösterilerde 23 yaşındaki Andres Uzcategui'nin, başkent Caracas'ın kenar mahallelerinden Los Teques'teki gösterilerde de 24 yaşındaki Ronney Eloy Tejera Soler'in hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Venezuela'da Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulması planına karşı çıkan muhalefet liderlerinin çağrısı üzerine dün ülke genelinde 24 saatlik genel greve çıkılmıştı.

Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu belirterek 30 Temmuz'da özel meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıklamıştı. Venezuela'da Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda yaklaşık 100 kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı hapse atılmıştı.

Protestolar, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Ulusal Meclisin yetkilerini aldığını açıklamasıyla başlamıştı. Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.