19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Güneykaya Sulaması'nda sona yaklaşılıyor

Güneykaya Sulaması'nda sona yaklaşılıyor - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Bu proje ülke ekonomisine yıllık 13 milyon lira katkı verecek ve 870 kişiye istihdam alanı sağlayacak” SİVAS (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşası süren Sivas Güneykaya Sulaması projesinde sona yaklaşıldığı bildirildi.

22.02.2017 - 17:58

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, fiziki gerçekleşmesi yüzde 91 seviyesine ulaşan projenin hayata geçmesi ile 35 bin 880 dekar zirai alan suyla buluşacak. Yukarı Kızılırmak havzasının kuzeyinde Yıldızeli İlçesi, Yusufoğlan köyü, Geçmiş Deresi üzerinde yer alan, temelden yüksekliği 54 metre, depolama hacmi ise 15,5 milyon metreküp olan barajın, bu yıl eylül ayında tamamlanması hedefleniyor.

Baraj inşaatı ile paralel yürütülen Güneykaya Sulaması projesinde ise çalışmalar devam ediyor ve projede yüzde 91 fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Sivas ve Yıldızeli için büyük önem arz eden bu proje ile 35 bin 880 dekar zirai alan suyla buluşacak.

- "Yeni iş imkanları ortaya çıkacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sulama projesinin ana boru hattı döşeme işlerinin tamamlandığını belirterek, ”Diğer boru montaj işlerinin ise büyük bölümünü tamamladık. Projenin tamamlanması ile bölge tarımında ve tarımın etkilediği diğer alanlarda yeni iş imkanları ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

Projenin tamamlanmasıyla dekar başına 404 lira gelir artışı sağlanacağına işaret eden Eroğlu, "Bu proje ülke ekonomisine yıllık 13 milyon lira katkı verecek ve 870 kişiye istihdam alanı sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Eroğlu, Sivas'a su alanında gereken bütün yatırımları yapacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu tür sulama projeleri aynı zamanda bölgede yaşanan göçün önüne geçecek ve daha eski tarihlerde tarlasını bırakarak göç etmiş olan vatandaşların da tekrardan köylerine dönmesini sağlamada önemli bir faktör olacak. Diğer yandan sulu tarıma geçilmesiyle ürün çeşitliliği ve verim artacak, eski dönemde yaşanmış olan kuraklıklardan ötürü oluşan ürün dalgalanmalarının da önüne geçilecek."