18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

"Hadımlı kayalıkları"nda yamaç paraşütü incelemesi

"Hadımlı kayalıkları"nda yamaç paraşütü incelemesi - Iğdır'ın Hadımlı köyü sakinleri, hem göçü önlemek hem de gelir elde etmek amacıyla köylerindeki kayalıkları doğa sporlarına kazandırmak için çalışma başlattı - İskender Iğdır Ağrı Dağı Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Kancar ve kulüp üyeleri, kayalıklarda inceleme yaptı - Kancar: - "Köydeki kayalıkların yaklaşık bin 900 metrelik yüksekliği var.

4.07.2017 - 11:17
Ön tarafı açık, yamaç paraşütü için uygun gözüküyor"

IĞDIR (AA) - BÜLENT MAVZER - Iğdır'ın Hadımlı köyü sakinlerinin talebi üzerine, İskender Iğdır Ağrı Dağı Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Dönüş Kancar ve kulüp üyeleri, doğa sporlarına kazandırılması amacıyla kayalıklarda inceleme yaptı.

Tuzluca ilçesinin Aras Dağları eteğindeki Hadımlı köyü sakinleri bir araya gelerek köylerinin yamaç paraşütü ve ekstrem doğa sporlarına elverişli olması dolayısıyla sporcuları köye çekmek için çalışma başlattı.

Köylüler, bu çerçevede Iğdır ve bölgede doğa sporları faaliyeti sürdüren kulüpleri köylerine davet edip bölgede doğa sporları yapılabilecek alanları tanıttı.

Yüksek kayalıkları ve geniş vadisiyle bilinen Hadımlı köyünün sakinleri, özellikle yamaç paraşütçülerini bölgeye çekerek hem köylerinden şehirlere göçü önlemek hem de köy için gelir kaynağı oluşturmak istiyor.

Muhtar Aslan Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor kulüplerini köye davet ederek doğa sporları yapılabilecek alanları gezdirdiklerini söyledi.

Yaklaşık bin 900 rakımlı köylerinin birçok spor için müsait olduğunu anlatan Tanrıverdi, şöyle devam etti:

"Yamaç paraşütünü televizyonda izledim, oradan köyümüzde de bu sporun yapılabileceği aklıma geldi. Bugün de dağcı arkadaşlar gelip yörede doğa sporları açısından incelemede bulundu. İnşallah sonuçlar olumlu olur. Köyümüzün havası, doğası güzel ve yamaç paraşütü için elverişli. Köyümüzde dağ kayağı da yapılabilir. Bütün doğa sporcularını, yamaç paraşütçülerini buraya davet ediyoruz."

- "Köyü doğa sporlarına kazandırmak için uğraşıyoruz"

Köy sakinlerinden Celal Karaeli de bir araya gelerek köyü doğa sporlarına kazandırmak için uğraştıklarını belirtti.

Yamaç paraşütü yapılması planlanan alanda inceleme yapıldığına değinen Karaeli, şunları aktardı:

"Doğa sporcularını davet ettik, köyümüzün kayalıklarında ellerindeki cihazlarla tespit yaptılar. Burası yamaç paraşütü için güzel bir yer, buradan uçtuğunda önü açık olduğu için uçuş süresi daha uzun sürer. Doğamız, havamız, coğrafi yapımız nedeniyle doğa sporlarında iddialıyız. Amacımız Iğdır'ı, köyümüzü uluslararası anlamda yamaç paraşütü, dağ ve doğa sporları yapan insanlara tanıtmak ve burayı dünyayla buluşturmak."

-"Yamaç paraşütü için uygun gözüküyor"

İskender Iğdır Ağrı Dağı Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AKUD) Başkanı Dönüş Kancar da Hadımlı köyünde doğa sporları açısından incelemede bulunduklarını söyledi.

Özellikle köydeki kayalıkların yamaç paraşütü için uygun olduğunu ifade eden Kancar, "Köy halkı bizden talepte bulundu, biz de kulübümüzden arkadaşlarımızla gelip inceleme yaptık. İşi teknik anlamda inceleyecek arkadaşlarımıza veri çıkardık. Köydeki kayalıkların yaklaşık bin 900 metrelik yüksekliği var. Ön tarafı açık, yamaç paraşütü için uygun gözüküyor." değerlendirmesini yaptı.

Kancar, Hadımlı köyü kayalıklarının kulüplerinin incelemesi sonrası yamaç paraşütü etkinliklerine ev sahipliği yapacağına işaret ederek "Kışın 2 metrelik kar yüksekliği olan köy, kayak turizmine de uygun." dedi.