28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Hayata "Yaşam Evi"nde hazırlanıyorlar

Hayata "Yaşam Evi"nde hazırlanıyorlar - Muş'ta zihinsel engelli ve otistik öğrenciler, Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Yaşam Evi"nde, yemek yeme, diş fırçalama, yatak düzeltme gibi günlük ihtiyaçlarını kendi başlarına yapabilmeyi öğreniyor - Merkezin Müdürü Yıldırım: - "Merkezimize 94 öğrenci kayıtlı.

22.11.2017 - 11:10
Öğrencilerin kendi yaşamlarını idame ettirebilmelerini ve yaşam becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz"

MUŞ (AA) - YAHYA SEZGİN - Muş'ta zihinsel engelli ve otistik öğrenciler, Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Yaşam Evi"nde, yemek yeme, diş fırçalama, yatak düzeltme gibi günlük ihtiyaçlarını kendi başlarına yapabilmeyi öğreniyor.

Merkezdeki bir sınıf, orta ağır düzey zihinsel engelli ve otistik öğrencilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için öğretmenler eşliğinde çeşitli aktivitelerin yapıldığı "Yaşam Evi"ne dönüştürüldü.

Burada yemek yeme, diş fırçalama, yatak düzeltme, mutfaktan su alma gibi bir evde rutin yapılan davranışların uygulamalı öğretildiği çocuklar, ailelerinden bağımsız hareket etmeyi öğreniyor.

Öğrenciler ayrıca gün içerisinde televizyon izleyip, zihin geliştiren oyunlar oynuyor ve sosyal etkinliklere katılıyor.

- "94 öğrenci eğitim görüyor"

Merkezin Müdürü Mahmut Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli ve otistik öğrencilerin anne ve babaları olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Merkezde 3-22 yaşında öğrenciler bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Yaşam Evi'nde bir evde ne varsa aynısı var. Oturma odası, tuvaleti, banyosu ve mutfağı her şey var. Amacımız bu çocuklar tek başlarına kaldıklarında kendi ihtiyaçlarını karşılayabilsinler." dedi.

Yıldırım, her gün bir iki sınıfın Yaşam Evi'ne gelerek eğitim gördüğünü aktardı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu çalışmanın yapıldığı 3 okuldan biri olduklarını dile getiren Yıldırım, "Merkezimize 94 öğrenci kayıtlı. Öğrencilerin kendi yaşamlarını idame ettirebilmelerini ve yaşam becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu çalışmamızın faydası görüldükten sonra ileride diğer okulların alt yapısında da bu bölümün kurulacağını düşünüyorum." diye konuştu.

- "Eğitimin ardından kendi düzenlerini sağlıyor"

Özel Eğitim Öğretmeni Esra Aksan ise Yaşam Evi'nde uygulamalı eğitimler yaparak çocukların becerilerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Eğitimlerin öğrenciler üzerinde kalıcı hale gelmesi için düzenli bir çalışma gerçekleştirdiklerini kaydeden Aksan, "Verdiğimiz eğitimlerin ardından öğrenciler günlük yaşamlarında yataklarını kendileri topluyor, dişlerini kendi fırçalıyor ve diğer düzenlerini kendileri yapıyor." dedi.