28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

Hayır işleyerek yargılanmaktan kurtuldular

Hayır işleyerek yargılanmaktan kurtuldular - Van Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, ilgili yasa kapsamına giren suçlarda bu yıl içinde bin 34 dosyada uzlaşma sağlayarak tarafların davalık olmasının ve olası bir hapis cezasına çarptırılmasının önüne geçti - Kentte işlettiği oyun parkında oyuncağın emniyet kemeri aparatının sökülmesi nedeniyle bir çocuğun yaralanmasına sebep olduğu iddia edilen T.

26.09.2017 - 12:06
S, köy okulundaki 45 öğrenciyi eğlence merkezine götürerek yargılanmaktan kurtuldu - Tartıştığı iki kişiyi yaralayan A.K, ihtiyaç sahibi 25 öğrenciye ayakkabı hediye ederek müştekilerle uzlaştı

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, ilgili yasa kapsamına giren suçlarda tarafları uzlaştırarak mahkemelerin iş yükünün azalmasını sağlıyor.

Tehdit, hakaret, basit yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, suç eşyasının satın alınması gibi birçok suçta mağdur ile şüphelileri savcılık kanalıyla uzlaştıran büro, dava açılmadan dosyanın kapanmasını sağlıyor.

Bu sayede adliyenin de iş yükünü azaltan uzlaştırma bürosu, taraflar arasındaki husumet, problem ve uyuşmazlıkları uzlaşma yoluyla kısa sürede gidererek toplumsal barışa da katkı sunuyor.

- Bazen bir özür bile yetiyor

Yaklaşık 30 uzlaştırmacıyla faaliyet yürüten Van Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, yasa kapsamına giren suçlarda bu yıl bin 34 dosyada uzlaşma sağlayarak hem tarafların davalı olmasının hem de şüphelilerin olası bir hapis cezasına çarptırılmasının önüne geçti.

Ceza adaletinin hedefleri arasında yer alan, "bir suçun işlenmesinden sonra fail ve mağdur arasında meydana gelen çekişmeyi çözme ve böylece hem adaleti hem de mağduru tatmin etme" görevi, uzlaştırma çalışmalarıyla daha hızlı sağlanıyor.

Zararların giderilmesi, fail ile mağdur arasında barışı sağlarken, bazen failin mağdurdan dilediği özrün karşı taraf tarafından kabul edilmesiyle bile husumet gideriliyor.

- 45 çocuğu eğlendirerek davadan kurtuldu

Uzlaştırma Bürosunca başarıyla sonuçlandırılan dosyalardan birinde A.Ç, çocuk parkında oyun aracının emniyet kemeri aparatının sökülmesi sonucu oğlunun düşerek yaralanması nedeniyle işletme sahibi T.S'den şikayetçi oldu.

Şüphelinin üzerine atılı suçun ilgili yasa kapsamında olması dolayısıyla vakayı inceleyen uzlaştırmacılar, tarafları uzlaşma prosedürü içinde görüştürüp anlaşmalarını temin ederek, dosyanın dava açılmadan kapanmasını sağladı.

Müşteki A.Ç, T.S'den, görev yaptığı köy okulundaki 45 öğrenciyi kentteki bir eğlence merkezine götürerek bir gün boyunca hoş vakit geçirmelerini sağlamasını istedi.

Talebi kabul eden T.S, 45 öğrenciyi eğlence merkezine götürerek hem yargılanmaktan kurtuldu hem de çocukları sevindirmenin mutluluğunu yaşadı.

- İhtiyaç sahibi 25 çocuğa ayakkabı aldı

Anlaşma sağlanan başka bir dosyada ise K.B. ile S.G, kavga sırasında kendilerini yaralayan A.K. hakkında suç duyurusunda bulundu.

"Basit yaralama" suçunun yasa kapsamında olması dolayısıyla dosyanın gönderildiği Uzlaştırma Bürosu görevlileri, taraflarla görüşerek anlaşmalarını sağlamaya çalıştı.

Müştekiler K.B. ile S.G, şikayetçi oldukları A.K.'nin ihtiyaç sahibi 25 çocuğa ayakkabı alarak dağıtması karşılığında uzlaşmayı kabul ettiklerini görevlilere iletti.

A.K, satın aldığı 25 ayakkabıyı ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtarak talebi yerine getirdi ve yargılanmaktan kurtuldu.

- Bulduğu telefonun yerine yenisini aldı

Başka bir dosyada da A.İ, gittiği markette kaybettiği cep telefonunu bularak kendisine teslim etmeyen kişi ya da kişilerden şikayetçi oldu.

Başlatılan soruşturma kasamında, HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu söz konusu telefonu Y.K'nın kullandığı tespit edildi. Y.K, savunmasında markette bulduğu telefonu kullanmaya başladığını itiraf etti.

Suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle dosyanın gönderildiği uzlaştırmacı, taraflarla görüşerek anlaşmalarını sağlamaya çalıştı.

Mağdur A.İ, kendisine bin 950 lira değerinde yeni bir cep telefonu alması durumunda uzlaşmayı kabul ettiğini iletti.

Y.K'nın talebi kabul ederek mağdura yeni cep telefonu almasıyla dosya, dava açılmadan sonuçlandırıldı.