25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hayvancılık maliyetleri için kaba yem çeşitliliği artırılacak

Hayvancılık maliyetleri için kaba yem çeşitliliği artırılacak - AEÜ Rektörü Prof.

11.02.2018 - 09:45
Dr. Karakaya: - "Önce kaba yemde çiftçimizi bilinçlendireceğiz. Bitki çeşitliliği anlamında arpa ve buğdaya mahkum olmayı engellemeye çalışacağız"

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversite olarak hayvancılığın önemli merkezlerinden Kırşehir'de kaba yem sıkıntısını gidermek için önder çiftçiler vasıtasıyla üreticileri ürün çeşitlendirilmesine yönlendireceklerini söyledi.

Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yükseköğretim Kurulunun pilot seçtiği 5 üniversite arasına "tarım" ve "jeotermal" alanlarında AEÜ'nün de girdiğini belirterek, bu alanlarda hazırladıkları 7 projenin Kalkınma Bakanlığınca desteklenmeye değer bulunduğunu ifade etti.

"Yem Bitkileri ve Tarım", "Ceviz Üretimi", "jeotermal Seracılık" projelerinin tarımla ilgili olduğunu vurgulayan Karakaya, yem bitkilerinde kaba yem üretimine özel önem verdiklerini dile getirdi.

Bozkırın arazilerinin özellikle arpa ve buğday ekimine mahkum olmaması için Ziraat Fakültesi arazisinde farklı deneme üretimleri yaptıklarına işaret eden Karakaya, bunlar arasında sulu yem ihtiyacını karşılayacak "yem karpuzu" ve "dallı darı" gibi bitkilerin bulunduğunu, "Yem Bitkileri ve Tarım" projesi ile kentin ilgili kurumlarıyla ortak çalışmayı arzu ettiklerini anlattı.

Kırşehir'in, hayvancılıkta Türkiye ithalatının yüzde 40'ını barındıran 12 bin 80 büyükbaş işletmesi bulunduğuna dikkati çeken Karakaya, böyle bir şehirde kaba yem ihtiyacının ancak yüzde 5'inin karşılanabiliyor olmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Buradaki hayvancılığın istikbali için kaba yem maliyetini düşürecek her türlü gayretin, şehre ve Türkiye'ye büyük hizmet olacağını aktaran Karakaya, şunları kaydetti:

"Sahada gördüğümüz bu problemi proje haline getirdik ve sonuç noktasına geldik. Önce kaba yemde çiftçimizi bilinçlendireceğiz. Bitki çeşitliliği anlamında arpa ve buğdaya mahkum olmayı engellemeye çalışacağız. Arpa ya da buğdayın 5 kilogramından elde edilen samanın vereceği proteini 1 kilogramdan verecek bir bitki varsa o zaman biz bu bitkiyi tercih edeceğiz. Bunu üreticilerimize anlatacağız. Önder çiftçilerimiz olacak. Biz onlarla işbirliği yapacağız. Tarlalarında ekim yaparak süreçlerini takip edeceğiz ve onları yönlendireceğiz Kırşehir'de kaba yemle ilgili bölgesinde birçok ili geçecek ileriye dönük bir kaba yem hamlesini başlatmış olacağız."

Karakaya, kaba yem konusunda Kırşehir Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlarla irtibatlı şekilde çalışmaları sürdürdüklerini sözlerine ekledi.