29 Mart 2024 Cuma / 19 Ramazan 1445

"Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansı

"Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansı - AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu: - "1970-1980 yılları arasında 10 yılda 12 hükümet kuruldu.

18.02.2017 - 22:54
Bugün 65'inci hükümet var, cumhuriyetimizin 94. yılında kurduğumuz 65. hükümeti, aslında 264'üncü yılında kurmamız lazım. Bugün 13, bilemedin 14'üncü hükümet olması gerekir. Hükümet istihkaklarını bu kadar hoyratça kullanan başka bir ülke olamaz"

SAKARYA (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "1970-1980 yılları arasında 10 yılda 12 hükümet kuruldu. Bugün 65'inci hükümet var, cumhuriyetimizin 94. yılında kurduğumuz 65. hükümeti, aslında 264'üncü yılda kurmamız lazım. Bugün 13, bilemedin 14'üncü hükümet olması gerekir. Hükümet istihkaklarını bu kadar hoyratça kullanan başka bir ülke olamaz." dedi.

Sakarya Düşünce Dayanışma Platformunca, Orhangazi Kültür Merkezinde düzenlenen "Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta konuşan Kuzu, getirdikleri yeni anayasa metninin savunulmasında sıkıntı çekecek bir taraf olmadığını söyledi.

Kuzu, metindeki her maddenin bir sebeple konulduğunu belirterek, "Anayasa, nihayetinde bir metin. Anayasanın elbette iyisi, kötüsü, uzunu, kısası vardır, ama bütün mesele önce uygulayıcıların iyi olmasına bağlı. Hangi metin gelirse gelsin kaliteli uygulayıcı olması lazım." diye konuştu.

Dünyada yönetim olarak bakıldığında 3 ana hükümet modelinden bahsedildiğini dile getiren Kuzu, bunların İngiltere'nin parlamenter, Amerika'nın başkanlık modeli ve ikisinin ortasında sayılan Fransa'daki yarı başkanlık modeli olduğunu ifade etti.

Kuzu, "Bugünkü parlamenter modelin arızasını gideren, başkanlık modelinde de doğması beklenen ve doğan sorunları şimdiden görüp çözme mekanizması kuran bir model üretmiş olduk." dedi.

Getirilen sistemin iki başlılığa son verdiğine işaret eden Kuzu, şöyle devam etti:

"Bundan sonra bu memlekette başbakan olmayacak bu paket geçtikten sonra. İki başlılık iniyor tek başlılığa, oda cumhurbaşkanı. İki başlılıktan az mı sıkıntı çektik. Bu modelin birinci faydası iki başlılığa paydos. Bu modelin bir başka faydası koalisyona paydos, ne zamana kadar? ömrü billah. Ne zamanki koalisyon var memlekette, işler hep harap ve perişan olmuştur. Koalisyon yürümüyor. Bakanlıkları bölüşüyorlar. Biz geldiğimiz zaman 40 bakanlık vardı, biri Meteoroloji Bakanlığı. Bakanlık israf, bakanlık masraf, bakanlık kırtasiyecilik. Biz geldiğimiz zaman 23 milyar dolar zarar vardı. Vatandaş sandığa gidiyor, akşama eve geliyor yine koalisyon. İki sene geçti yine bir seçim. 1970-1980 yılları arasında 10 yılda 12 hükümet kuruldu. Bugün 65'inci hükümet var, cumhuriyetimizin 94. yılında kurduğumuz 65 hükümeti, aslında 264'üncü yılda kurmamız lazım. Bugün 13, bilemedin 14'üncü hükümet olması gerekir. Hükümet istihkaklarını bu kadar hoyratça kullanan başka bir ülke olamaz. Dolayısıyla koalisyonlardaki yıkım yılları dediğimiz yıllar ülkemizin başında hep oldu."

- "Bugün parlamentonun adı var, kendi yok"

Kuzu, ana muhalefet partisinin 'Parlamento yok oluyor' dediğini belirterek, "Bugün parlamentonun adı var kendi yok. Türkiye'de parlamento hiçbir işlem görmez. Hükümetten gelen yasaları kabulden başka bir iş yapmaz. Bütçeyi kabul eder, yasayı kabul eder. Peki yasa kimden gelir, yüzde yüzü hükümetten gelir. Kurulu hükümet parlamentonun içinden çıkıyor. Parlamentodaki çoğunlukla hükümet aynı partinin adamı, oğlan bizim kız bizim." diye konuştu.