20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Hindistan'da hükümete inekleri korumak adına şiddeti desteklememe çağrısı

Hindistan'da hükümete inekleri korumak adına şiddeti desteklememe çağrısı YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da Yüksek Mahkeme, hükümete, inekleri korumak adına uygulanan baskı ve şiddete destek vermemesi çağrısında bulundu.

21.07.2017 - 18:55

Yüksek Mahkeme, inekleri korumak adına şiddete göz yummamasını istediği hükümetten, bir ay içinde inekleri koruma bahanesiyle uygulanan şiddet olaylarıyla ilgili rapor istedi.

Aktivist Tehseen Poonawalla, geçen ağustosta açtığı davada, Yeni Delhi yönetimine Müslümanlara ve alt kasttaki Dalit üyelerine karşı suç işleyen gruplarla ilgili gerekli adımları atmasını istemişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi de geçen ay Müslüman azınlığı hedef alan şiddet olaylarına karşı düzenlenen protestoların ardından, memleketi Gujarat'ta yaptığı açıklamada, inekleri koruma bahanesiyle işlenen cinayetlerin yasa dışı olduğunu söylemişti.

Ülkede yakın dönemde hayvanları kesimhaneye götürdükleri ve et yedikleri gerekçesiyle özellikle Müslüman azınlıktan kişilere yönelik çok sayıda nefret saldırısı yaşanmıştı. 16 yaşındaki Cüneyt Han adlı Müslüman genç, geçen ay Mathura şehrinden Yeni Delhi'ye trenle seyahat ederken yanında et taşıdığı gerekçesiyle bir grubun bıçaklı saldırısına uğramış ve hayatını kaybetmişti. Jharkhand eyaletinde yaşanan benzer bir olayda 45 yaşındaki bir Müslüman tüccar, arabasında et taşıdığı gerekçesiyle yaklaşık 100 kişi tarafından linç edilmişti.

Nüfusun çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu ülkede birçok eyalette inek öldürmeyi hapisle cezalandıran yasalar mevcut. Bu tip düzenlemeler Müslüman azınlığın dini vecibesi olan kurban kesmeye de yasak getirdiğinden toplumsal ihtilafa sebep oluyor.